A ESMORGA

Direcció: Ignacio Vilar País: Espanya Any: 2014 Durada: 111 min Gènere: Drama Interpretació: Karra Elejalde, Ledicia Sola, Miguel de Lira, Antonio Durán 'Morris', Sabela Arán, Monti Castiñeiras, Mela Casal, Santi Prego, Alfonso Agra, Patxi Bisquert, Mónica García Guió: Carlos Asorey i Ignacio Vilar (Novel·la: Eduardo Blanco Amor) Música: Zeltia Montes Fotografia: Diego Romero Distribuïdora: Via Láctea Films Estrena a Espanya: 21/11/2014 Reestrena: 8/5/2015


Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 16 anys
VO en gallec subtitulada en castellà i DO en castellà
Premis Goya 2014: nominada a millor guió adaptat

SINOPSI

Crònica tensa i intensa de 24 hores en la vida de tres companys de gresca que van deixant una reguera de destrucció, de sexe equívoc i reprimit, i també tancant portes després de tirar les claus, com si de manera deliberada busquessin la perdició.

(FILMAFFINITY)
CRÍTICA

Una ‘parranda’ envoltada d’alcohol

Crònica de borratxera, bogeria i companyonia en temps de fam i repressió, que sembla substituir el Dublín de l’Ulisses de Joyce per l'escenari fictici d’Àuria -translació literària d’Ourense en l'obra de l'escriptor gallec Eduardo Blanco Amor-, A Esmorga és, com diu el seu director, un "espai comú" per als gallecs. Gonzalo Suárez ja va portar a la pantalla aquesta novel·la, veritable punt de gir en la literatura gallega, en ple inici de la Transició, si bé La parranda (1976) roman avui com un film fortament vinculat al seu temps, com a metàfora d'un país fracturat, violent i acovardit. Aquesta nova adaptació d'Ignacio Vilar no només exhibeix més projecció cinematogràfica, sinó que al mateix temps no amaga la seva fidelitat i adoració per la novel·la. D'aquesta síntesi equilibrada entre el text i la imatge, el que s'invoca i s'evoca, és probablement d'on sorgeix gran part del magnetisme del film.

Els protagonistes són tres, que avancen en una carrera contra el temps cap a la seva perdició i condemna. La "parranda" de 24 hores arrenca just després que s'hagi produït el succés criminal sobre el fora de camp del qual que gravita el film. Sota la ingesta massiva d'alcohol, els tres companys -Miguel de Lira, Karra Elejalde i Antonio Durán 'Morris', tots superbs- van minant el relat de digressions i esclats d'eufòria, en un periple d’aventures i agressions d’extraordinari físic, sota la llum grisa d'Ourense i emprant els espais geogràfics i entorns físics pels quals transiten els protagonistes com a vectors psicològics i atmosfèrics de la història. Allà on Suárez il·lustrava la novel·la, Villar s'obstina per convertir la gresca en una veritable experiència, envoltada per les boires de l'alcohol, combinant el primitivisme amb la fantasia, la contemplació amb la implicació. Un èxit més gran, inesperat.

A favor: La novel·la d'Eduardo Blanco Amor per fi troba en el mirall del cinema una obra a la seva altura, que li fa justícia.

En contra: Alguns inserts musicals, que semblen innecessaris.

Carlos Reviriego, Sensacine

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: