SAMBA
Direcció i guió: Eric Toledano i Olivier Nakache País: França Any: 2014 Durada: 115 min Gènere: Comèdia Interpretació: Omar Sy (Samba), Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim Producció: Nicolas Duval, Laurent Zeitoun i Yann Zenou Fotografia: Stéphane Fontaine Distribuïdora: A Contracorriente Films Estrena a França: 15/10/2014 Estrena a Espanya: 27/2/2015

Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 7 anys
DO en català

SINOPSI

Samba va arribar a França fa 10 anys, des del Senegal, i des de llavors ha passat per diverses feines humils. Alice és una executiva que està passant una mala època en la seva vida, i pateix d'esgotament. Tots dos lluiten per sortir del seu particular i personal carreró sense sortida. Samba està disposat a fer el que calgui per aconseguir els papers, mentre que Alice intenta recuperar la seva vida... fins que el destí els ajunta. Equilibrant moments desenfadats amb sentiments més profunds, Samba és una història sobre dos estranys en un nou rumb cap a la felicitat.

(FILMAFFINITY)

CRÍTICA

Després del gran èxit que va suposar Intocable, els seus creadors Olivier Nakache i Eric Toledano tornen a la direcció amb Samba, un drama social que narra les vicissituds d'un jove senegalès per aconseguir una feina i establir-se legalment de forma definitiva a França.

La pel·lícula va molt en la línia de la seva predecessora, encara que no arriba a la brillantor emocional d'aquesta. Nakache i Toledano tornen a comptar per al seu paper protagonista amb l'actor i humorista francès Omar Sy. Sobre ell gira tota la trama i la seva relació sentimental amb Alice (Charlotte Gainsborough) és el motor del film. Omar i Charlotte formen una estranya parella de repartiment, potser perquè tots dos tenen papers recents de caràcter molt marcat en altres pel·lícules, però de mica en mica la seva química va conquistant l'espectador.

La barreja entre tragèdia i comèdia, tan pròpia de les pel·lícules de Nakache i Toledano, submergeix el públic en una muntanya russa d'emocions i aconsegueix un producte final molt àgil. A més, la inclusió de la música de piano de Ludovico Einaudi, igual que a Intocable, torna a ser un encert, ja que aconsegueix expressar en una partitura la fragilitat de la vida de Samba, sempre al caire de l'abisme.

La pel·lícula és un retrat del París multiracial i descriu la situació laboral dels nombrosos immigrants il·legals que hi viuen. A través dels ulls de Samba, se'ns mostren les dificultats que tenen i com cada dia és una prova de supervivència per a ells. Malgrat el dramatisme de la situació, Olivier Nakache i Eric Toledano aconsegueixen establir una visió optimista, molt ben reflectida en l'actuació d'Omar, que té un do per a l'empatia amb el públic.

Enmig dels problemes diaris també ressorgeix el concepte de l'amistat en la figura de Wilson (Tahar Rahim), un immigrant brasiler que es converteix en el millor suport de Samba en els moments més difícils. Junts afronten el dia a dia amb companyonia i afany de superació.

Samba és un film recomanable si us agraden les pel·lícules amb històries humanes, rerefons social i una visió realista de la societat. No arriba al nivell tècnic i artístic d’Intocable, però comparteixen moltes qualitats, entre elles l'optimisme dels seus personatges davant els problemes. Pel·lícules així són necessàries.

Pablo Gugel – Col·laborador de Cinemanet

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: