LUNA EN BRASIL

Títol original: Flores raras Direcció: Bruno Barreto Guió: Matthew Chapman i Julie Sayres; basat en la novel·la de Carmen L. Oliveira País: Brasil Any: 2013 Durada: 118 min Gènere: Drama romàntic, biopic Interpretació: Glória Pires, Miranda Otto, Tracy Middendorf, Marcello Airoldi, Lola Kirke, Tânia Costa, Marianna Mac Niven, Marcio Ehrlich, Treat Williams, Anna Bella Fotografia: Mauro Pinheiro Jr. Música: Marcelo Zarvos Distribuïdora: Splendor Films España Estrena a Espanya: 9/1/2015


Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 12 anys
DO en castellà
SINOPSI

Brasil, anys 50. Narra la història d'amor entre Elizabeth Bishop, gran poeta nord-americana que va guanyar el Premi Pulitzer, i Lota Macedo Soares, una arquitecta brasilera que va dissenyar i supervisar la construcció del Flamengo Park. Bishop, una dona emocionalment fràgil i insegura, s'anirà fent més forta gràcies a la benèfica influència de Lota.

Filmaffinity.com
CRÍTICA

Dues flors rares

La pel·lícula canalitza l'interès de Bruno Barreto pel triangle amorós que el cineasta ja va explorar a ‘Doña Flor y sus dos maridos’

La poeta nord-americana Elizabeth Bishop, descendent de la tradició whitmaniana i -en opinió d'alguns dels seus exegetes- possible anticipada del minimalisme per la seva exploració del poder revelador de la quotidianitat, va arribar al Brasil el novembre de 1951, en el que, en principi, no era més que una escala temporal en un ambiciós recorregut marítim per Sud-amèrica. Bishop tenia previst passar dues setmanes en companyia de la seva amiga Mary Morse, però es va quedar en terres brasileres els següents quinze anys. Al centre del canvi de plans hi va haver l'arquitecta brasilera Lota de Macedo Soares, futura dissenyadora de l'emblemàtic Parque do Flamengo i, aleshores, parella sentimental de Mary Morse. Partint del llibre Flores raras y banalísimas: la historia de Elizabeth Bishop y Lota de Macedo Soares, de Carmen L. Oliveira, Bruno Barreto explica el tens i tumultuós romanç entre la poeta i l'arquitecta en Luna en Brasil, una pel·lícula que potser canalitza una mica d'aquest interès pel triangle amorós que el cineasta ja va explorar a la pel·lícula que li va servir de carta de presentació internacional – Doña Flor y sus dos maridos (1976), a partir del text de Jorge Amado -, però que s'acaba revelant més dominada per rutinàries formes acadèmiques.

Luna en Brasil, però, conté dos elements que es rebel·len perquè la pel·lícula no esperoni en l'espectador l'apatia que semblen propiciar les seves formes, tan correctes com poc imaginatives: al centre d'aquest laberint de passions a tres bandes, les actrius Glória Pires -en el seu primer paper parlat en anglès- i Miranda Otto, en les respectives pells de Lota de Macedo Soares i Elizabeth Bishop, aconsegueixen salvar la partida a força d'intensitat i extrema saviesa en la composició de dos personatges contradictoris i complexos. El pols entre totes dues funciona a la perfecció i carrega de sentit aquesta història d'amor que parteix de la llei de l'atracció entre contraris per, progressivament, revelar turbulència on l'espectador havia detectat fragilitat i vulnerabilitat on s'havia percebut imperatiu de control i seguretat cuirassada.

Qui s'emporta la part del lleó en aquest combat és Miranda Otto, que encarna una Elizabeth Bishop que entra en escena com a paradigma del desig reprimit per anar descobrint una sensualitat que, després d’intoxicar feliçment la seva pràctica literària, s'anirà torçant en un procés autodestructiu regat per l'alcohol i, com assenyala el personatge, el seu ferm compromís amb el pessimisme. La Bishop de Miranda Otto és un espectacle que justifica l'existència d'una pel·lícula que, abans de res, brilla per aquesta interpretació. Menys assortida, però summament eficaç -i, finalment, commovedora- és la composició de Glória Pires com una Lota que exerceix, en el seu costat més lluminós, com a motor de modernitat i, en el seu revers més discutible, com a assertiva terratinent del desig -la Mary Morse encarnada Tracy Middendorf és el gran dany col·lateral d'aquesta història: la parella condemnada a exercir de mare moralista.

Jordi Costa, El País

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: