KAPLAN

Títol original: Mr. Kaplan Direcció i guió: Álvaro Brechner Països: Uruguai, Alemanya i Espanya Any: 2014 Durada: 98 min Gènere: Comèdia, thriller, drama Interpretació: Héctor Noguera, Néstor Guzzini, Rolf Becker, Nidia Telles, Nuria Fló, Leonor Svarcas, Gustavo Saffores, Hugo Piccinini, César Jourdan, Jorge Bolani, Augusto Mazzarelli, Adela Dubrá, Roberto Suárez, Anouk Ogueta Producció: Tim Burton, Lynette Howell, Scott Alexander i Larry Karaszewski Música: Mikel Salas Fotografia: Álvaro Gutiérrez Distribuïdora: Baobab Films Estrena a Espanya: 25/12/2014


Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 9 anys
VO en castellà
La pel·lícula uruguaya candidata al Oscar 2015
SINOPSI

Després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), el vell jueu Jacobo Kaplan va fugir a Sud-amèrica. Descontent del seu nou rabí, la seva comunitat, la seva família i la seva vida i tement morir i no ser recordat, amb gairebé 80 anys decideix, amb l'ajuda d'un policia retirat, donar un tomb a la seva vida. Emprèn llavors una aventura singular: capturar un vell alemany, propietari d'un restaurant, perquè està convençut que és un antic oficial nazi. El seu objectiu és portar-lo a Israel. Així contribuirà a recuperar l'orgull i la dignitat de la comunitat jueva.

www.filmaffinity.com

CRÍTICA

Per a qui prefereixi el deliri a la grisa realitat

El millor: una mirada final que diu més que mil paraules

El pitjor:
els seus constants titubejos tonals.

A Mal día para pescar (2009), Álvaro Brechner es va erigir com a apropiat traductor a imatges de l'univers de Juan Carlos Onetti, aquest gran demiürg de perdedors. Kaplan no està basada en cap relat de l'escriptor, però Brechner segueix navegant en les mateixes aigües del fracàs agredolç: el seu protagonista (Hèctor Noguera) també està obsessionat per deixar empremta en aquesta gran Història que sembla haver-lo oblidat. En la seva relació de progressiva entesa amb un altre pobre home relegat als marges és on aquesta pel·lícula, total i caricaturesca, troba el seu centre de gravetat. L'ombra d'un dubte articula una intriga detectivesca que serveix com a tribut a la comunitat polonesa emigrada a l’Uruguai. És probable que aquest teló de fons acabi portant el cineasta a una indecisió sobre la seva pròpia mirada: de vegades, Kaplan és una comèdia fatalista jueva a l'estil d'Un tipo serio (Joel i Ethan Coen, 2009); d’altres s'apropa a la tragèdia social o, fins i tot, al western crepuscular. Per sort, la interpretació de Noguera és capaç d'alinear totes aquestes disparitats en un únic (i tendre) gest de somiador.


Noel Ceballos – Fotogramas.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: