BIG EYES

Títol original: Big eyes Direcció: Tim Burton País: EUA Any: 2014 Durada: 105 min Gènere: Biopic, drama Interpretació: Amy Adams (Margaret Keane), Christoph Waltz (Walter Keane), Danny Huston (Dick Nolan), Krysten Ritter (DeeAnn), Jason Schwartzman (Ruben), Terence Stamp (John Canaday) Guió: Scott Alexander i Larry Karaszewski Producció: Tim Burton, Lynette Howell, Scott Alexander i Larry Karaszewski Música: Danny Elfman Fotografia: Bruno Delbonnel Distribuïdora: eOne Films Spain Estrena a Espanya: 25/12/2014



Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 7 anys
DO en castellà
SINOPSI

Big Eyes està basada en la història real de Walter Keane, un dels pintors més reeixits dels anys 50 i principis dels 60. L'artista va aconseguir una notorietat sorprenent en revolucionar la comercialització i accessibilitat de l'art popular amb les seves enigmàtiques pintures de nens abandonats amb grans ulls. No obstant això, la veritat acabaria sortint a la llum: l'obra de Keane no va ser creada per ell, sinó per la seva dona, Margaret. Pel que sembla, els Keane van viure una mentida que va anar creixent fins a arribar a proporcions gegantines. Big Eyes se centra en el despertar de Margaret com a artista, en el fenomenal èxit de les seves pintures i la tumultuosa relació que va mantenir amb el seu marit, catapultat a la fama mundial mentre s’emportava tot el crèdit pel treball de Margaret.

www.labutaca.net

CRÍTICA

El millor: Waltz i Adams entregats a personatges molt plans.

El pitjor: l'al·lucinació al supermercat, una sortida de to.

A favor, per Noel Ceballos

Què hi ha de dolent en el mínim comú denominador?, brama Christoph Waltz: És la base sobre la qual es va fundar aquest país! Els guionistes Scott Alexander i Larry Karaszewski han trobat en el parasitari matrimoni Keane un material òptim per a un altre dels seus biopics sobre les tribulacions del geni excèntric enfront de la societat. Edward és el frau que va veure en la devaluació de l'autor el seu passaport a l'èxit, mentre que Margaret (increïble Amy Adams) representa aquesta espurna de creativitat heterodoxa que va permetre als EUA connectar amb les seves arrels kitsch abans d'Andy Warhol.

Per a ells, els ulls gegants de Keane són el mateix que l'ambició d'Ed Wood o l'efervescència d'Andy Kaufman: el secret d'una ment única. Big Eyes sincronitza la seva reflexió sobre la submissió de l'art a les exigències del mercat amb una progressiva presa de consciència sobre els excessos d'un patriarcat fatu, bipolar i tan ridícul com l'home nen que Waltz encarna amb histrionisme verinós. Per la seva banda, Tim Burton sembla haver assimilat Margaret Keane, i amaga la seva exuberància visual després de l'excel·lent llibret, encara que això és, en el fons, pura essència burtoniana: un conte gòtic clàssic relocalizat en una vulgar mansió popluxe.

En contra, per Jordi Costa

Les primeres imatges del nou treball de Tim Burton remeten a un motiu visual omnipresent en la seva carrera: la producció industrial en sèrie, ja sigui de galetes en forma de cor (Eduardo Manostijeras, 1990), xocolatines (Charlie i la fàbrica de xocolata, 2005) o els pastissets de Mrs. Lovett (Sweeney Todd, 2007). Aquí es tracta de reproduccions de Margaret Keane, artista que va nodrir la col·lecció d'art privada del cineasta un cop la seva estètica va passar de ser considerada kitsch per a nous rics a objecte cool per a connaisseurs.

Són molt interessants les ressonàncies que adquireix aquí aquesta recurrència visual, perquè l'art de Burton també s'ha convertit en producció en sèrie (facturació incessant de mecànica i superficial excentricitat) i, d'altra banda, cineasta i pintora tenen més coses en comú del que al primer li agradaria reconèixer: tots dos pertanyen al terreny de la seducció (i immaduresa) consumista. Big Eyes pren la decisió d'explicar aquesta història en clau de pols per a una emancipació femenina, passant per sobre del problema cultural (i el conflicte del gust) que va plantejar, al seu dia, el fenomen de les pintures d'Ulls Grans.


Per Noel Ceballos i Jordi CostaFotogramas.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: