RELATOS SALVAJES
Direcció: Damián Szifrón Països: Argentina i Espanya Any: 2014 Durada: 122 min Gènere: Comèdia negra Interpretació: Ricardo Darín (Simón), Óscar Martínez (Mauricio), Darío Grandinetti (Salgado), Rita Cortese (cuinera), Julieta Zylberberg (mossa), Erica Rivas (Romina), Leonardo Sbaraglia (Diego) Guió: Damián Szifrón Producció: Hugo Sigman, Pedro Almodóvar, Agustín Almodóvar, Matias Mosteirin i Esther García Música: Gustavo Santaolalla Fotografia: Javier Juliá Muntatge: Damián Szifrón i Pablo Barbieri Disseny de producció: Clara Notari Vestuari: Ruth Fisherman Distribuïdora: Warner Bros Pictures International España Estrena a l’Argentina: 21/8/2014 Estrena a Espanya: 17/10/2014


Qualificació: No recomanada per a menors de 16 anys
VO en castellà
SINOPSI

La desigualtat, la injustícia i l'exigència del món en què vivim fan que moltes persones s'estressin o es deprimeixin. Algunes exploten. Aquesta és una pel·lícula sobre elles. Vulnerables davant una realitat que sobtadament s'altera i es torna impredictible, els personatges de Relatos salvajes creuen la prima frontera que divideix la civilització de la barbàrie. Una traïció amorosa, el retorn d'un passat reprimit, o la violència continguda en un detall quotidià, es presenten per impulsar-los al vertigen de perdre els estreps, a l'innegable plaer de perdre el control.

www.labutaca.net
CRÍTICA

Relatos salvajes’: mala llet, ben administrada

Un bon acudit exigeix ​​gosadia de pensament i sentit de l'oportunitat, a més d'estar ben explicat i tenir gràcia. Relatos salvajes és un conjunt de sis acudits la gràcia dels quals rau precisament en la desgràcia dels altres. Són acudits precisos, que esclaten com una bomba de rellotgeria. I en la seva disparitat, resulten sis petits cops d'humor.

No sobra ni falta res en aquests relats encadenats. Són, si se’m permet el ditirambe, perfectes en la seva simplicitat. La història de l'avió, la primera, sublim en la seva concisió i brevetat; la persecució dels cotxes, genial. L’embogida història de l'enginyer venjatiu, sufocant en la seva maldat; la boda, embogida. etcètera. Cada humorada ha estat, com diria el clàssic, traçada amb un fi tiralínies. I descobrim que, darrere el tiralínies, hi ha un director capaç de dibuixar amb causticitat i negres sentiments.

Perquè l'humor de Relatos salvajes no és impune. Potser és tan sols la nostra sensibilitat, tacada, la que pateix. O el nostre sentit de la justícia, posat en dubte. O pot ser que sigui el valor que donem a la paraula venjança. En qualsevol cas, el seu no és un humor blanc, innocent i sense conseqüències. A Relatos salvajes triomfa la injustícia i la humiliació. Esteu avisats! Que ningú s’esperi grandesa d'esperit. Som en el territori de la misèria moral.

Però no us deixeu intimidar. Encara que pot ser que el riure se us quedi mig congelat amb alguna de les històries, penjant de la cara com un ximple. Tampoc gaire: el just per descobrir que Relatos salvajes exigeix ​​(somriures) còmplices.

Som davant d'un conjunt de persones al límit: límit de la seva resistència, de la seva degradació o de les seves forces. El límit: allà on han arribat per si mateixes: pel seu mal cap. O forçades per les circumstàncies. No importa: són aquí, i nosaltres amb elles, sense poder deixar de mirar (i de riure).

Però tornem al principi: l'art d'explicar. Mala llet la pot tenir qualsevol. Abunda. El difícil és saber administrar-la. i Szifron l'administra amb saviesa de gran cineasta.

Salvador Llopart – lavanguardia.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: