UN VIAJE DE 10 METROS
Títol original: The Hundred-Foot Journey Direcció: Lasse Hallström País: Estats Units Any: 2014 Durada: 122 min Gènere: Comèdia dramàtica Interpretació: Helen Mirren (Madame Mallory), Om Puri (Papa), Manish Dayal (Hassan Kadam), Charlotte Le Bon (Margueritte) Guió: Steven Knight, basat en la novel·la de Richard C. Morais Producció: Steven Spielberg, Oprah Winfrey i Juliet Blake Música: A.R. Rahman Fotografia: Linus Sandgren Muntatge: Andrew Mondshein Disseny de producció: David Gropman Vestuari: Pierre-Yves Gayraud Distribuïdora: Tripictures Estrena a Espanya: 26/9/2014


Qualificació per edats: Apta per a tots els públics
DO en castellà
SINOPSI

Hassan Kadam és un professional culinari amb un paladar insuperable. La família Kadam, lluny de la seva Índia natal i liderats per Papa, s'estableixen en el petit poble de Sant-Antonin-Noble-Val, al sud de França. Ple d'encant, tan pintoresc com elegant, és el lloc ideal per establir la seva llar i obrir un restaurant indi. O això sembla fins que la freda propietària de Le Saul Pleureur, un restaurant francès guardonat amb una estrella Michelin, regentat per Madame Mallory, se’n fa ressò. Les seves gèlides protestes en contra del nou restaurant indi a deu metres del seu propi restaurant escalen i acaben en una guerra declarada entre els dos locals.

Labutaca.net

CRÍTICA

Helen Mirren, la que talla el bacallà

El director sap com emplatar aquesta història: la pugna per sobreposar-se al de davant té la gràcia de la comèdia i un equilibrat toc picant contra la discriminació

L'estrella Michelin és a la cuina francesa el que el mòbil a una pel·lícula d'assassinats o l'esmòquing a una de Fred Astaire, i el director Lasse Hallstrom juga amb aquesta idea perquè aquesta comèdia culinària i de fusió de cultures i espècies tingui el gust d'un plat amable amb un pessic d'intriga. Un personatge meravellós, el de Helen Mirren, que regenta un restaurant en un poblet francès i l'aspiració de la qual (el seu mòbil, el seu esmòquing) és aconseguir una altra estrella Michelin, pateix l'arribada a l'altra banda del carrer d'uns immigrants indis que planten el seu restaurant d'olors, sabors i estètica tandoori que l'obliguen a arrufar el nas i aixecar les orelles.

Lasse Hallstrom sap de fusions (ell fa molt que va emmotllar el seu cinema al gust de Hollywood) i sap com emplatar aquesta història basada en un best-seller perquè la varietat d'ingredients, des de les magnífiques interpretacions fins al missatge integrador d’allò que és molt diferent, no produeixin el més petit sobresalt al paladar: la pugna per sobreposar-se al de davant té la gràcia de la comèdia i un equilibrat toc picant contra la discriminació i el desarrelament, la trama romàntica és suau però no embafadora, igual que la seva crítica, àcida però sense agrir, a l'ambició, el menjar fals, la fama Michelin i la competència salvatge.

La gran estrella d’Un viaje de 10 metros és Helen Mirren, una reina al seu palau, que només necessita un mos d'una truita per descobrir la grandesa d'un xef, i que assoleix moments de fumejant emoció a l’estil d’Anton Ego de Ratatouille. Tot es cou al seu voltant, fins i tot el clima amable d'aquest poble, fins i tot el pols del protagonista de la història, el jove Hassan Kadam, portador en els seus gens de la màgia de les espècies i que interpreta l’atractiu Manish Dayal.

Oti Rodríguez Marchante, ABC

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: