LAS MAESTRAS DE LA REPÚBLICA


Direcció i guió:
 Pilar Pérez Solano País: Espanya Any: 2013 Durada: 63 min Gènere: Documental Intèrprets: Laura de Pedro (mestra). Música: Carlos Salas Fotografia: Isabel Ruiz Muntatge: Andrea Ansola Distribuïdora: Karma Films Estrena a Espanya: 14/3/2014


Qualificació per edats:
 Apta per a tots els públics
VO en castellà
SINOPSI

Les mestres republicanes van ser unes dones valentes i compromeses que van participar en la conquesta dels drets de les dones i en la modernització de l’educació, basada en els principis de l’escola pública i democràtica. Aquest documental, a través de la recreació d’una mestra de l’època i imatges d’arxiu inèdites, ens descobreix el llegat que ens han deixat les mestres republicanes i que ha arribat fins als nostres dies. Articulat sobre la base de testimonis d’investigadors i familiars, coneixerem el moment històric que van viure aquestes docents i la seva participació en la transformació social del nostre país a través de l’educació.

http://www.labutaca.net

NOTES DE LA DIRECTORA

Quan Luz Martínez Ten em va convidar a les jornades que van tenir lloc a la Biblioteca Nacional sobre les mestres republicanes ja vaig pensar que la història d’aquestes dones mereixia ser explicada. Es tractava d’unes dones d’aquesta pasta de què només poden estar fetes les heroïnes. Les protagonistes perfectes per narrar una història amb ànima.

Més tard vaig llegir el llibre i aquí no només vaig descobrir la força de les mestres, sinó també l’entusiasme amb què moltes investigadores i investigadors tractaven de recuperar la seva memòria, els seus noms, saber què els va passar, quins van ser els seus èxits, si van tenir participació política o sindical, com van patir la repressió…

Quan me’n vaig voler adonar ja m’havia contagiat del seu entusiasme. Volia continuar difonent i donant a conèixer aquesta història. Crec que és necessari, sobretot en aquest moment que estem vivint, que tothom conegui aquestes dones tan valentes, tan compromeses i amb tants desitjos de transformar la societat.

Així vaig anar coneixent Carmen Agulló Díaz, Sara Ramos, Carmen García Colmenares, Herminio Lafoz, Mar del Pozo… Parlar amb ells suposava aprofundir més en les vides d’aquestes dones i el meu entusiasme anava creixent. Conèixer-les és estimar-les i voler saber-ne més. És meravellós aprendre com la República va obrir un ventall de possibilitats a les dones per aconseguir la seva emancipació i independència i com elles van saber aprofitar-ho. Van aprendre a ser independents i es van convertir en icona per a unes nenes que coneixerien un altre model de dona diferent del de la dona tradicional.

En un primer moment vam pensar fer un documental de vint minuts de durada perquè no disposàvem de gaires recursos enmig d’aquesta crisi que estem vivint, però a mesura que augmentava el nostre coneixement del tema creixia el nostre entusiasme i així va anar creixent el projecte fins a convertir-se en el llargmetratge documental que és avui. 

D’altra banda, no volia fer un documental convencional d’entrevistes i arxiu exclusivament. Així que vaig pensar en el personatge de la mestra interpretat per Laura de Pedro.  [...]

Aquest personatge ens serveix per anar introduint els diferents blocs temàtics de l’estructura del documental, però no d’una manera explícita. Hem de deixar que l’espectador vagi descobrint per si mateix l’interès de les nostres protagonistes. Per a això utilitzem una veu en off. Aquesta veu està construïda fonamentalment sobre textos del llibre Historia de una maestra de Josefina Aldecoa. El llibre de Josefina va ser un altre gran descobriment que ens va ajudar a conèixer millor la història d’aquestes dones. [...]

Precisament en els temps que vivim de crisi econòmica, les seves reivindicacions tenen plena actualitat. Defensar els valors de l’escola pública, coeducativa, laica, basada en el principi de solidaritat humana, no és quelcom del passat, és present i també és el millor futur que podem deixar a les properes generacions. [...]

http://www.lasmaestrasdelarepublica.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: