OCHO APELLIDOS VASCOS
Direcció: Emilio Martínez-Lázaro País: Espanya Any: 2014 Durada: 98 min Gènere: Comèdia Intèrprets: Clara Lago (Amaia), Dani Rovira (Rafa),Carmen Machi (Merche), Karra Elejalde (Koldo) Guió: Borja Cobeaga i Diego San José Producció: Ghislain Barrois, Álvaro Augustin i Gonzalo Salazar-Simpson Música: Fernando Velázquez Fotografia: Kalo Berridi Muntatge: Ángel Hernández Zoido Direcció artística: Juan Botella Vestuari: Lala Huete Distribuïdora: Universal Pictures International Spain Estrena a Espanya: 14/3/2014


Qualificació per edats:
 Apta per a tots els públics
VO en castellà
SINOPSI

Rafa (Dani Rovira) és un jove senyoret andalús que no ha hagut de sortir mai de la seva Sevilla natal per aconseguir l’única cosa que l’importa en la vida: el fino, la gomina i les dones. Tot canvia quan coneix la primera dona que es resisteix als seus encants: és Amaia (Clara Lago), una basca. Decidit a conquistar-la, es trasllada a un poble del País Basc, on es fa passar per basc per aconseguir que li faci cas. Adopta el nom d’Antxon, seguit de diversos cognoms bascos: Arguiñano, Igartiburu, Erentxun, Gabilondo, Urdangarín, Otegi, Zubizarreta i… Clemente.
CRÍTICA


Un gir molt necessari a la fórmula autonomia-coneix-autonomia

D’entre els calius de Vaya semanita, on s’han rostit volta i volta alguns esquetxos de barra de Los Morancos, sorgeix aquest noble (en la més pura tradició del tòpic basc) intent de traslladar la fórmula d’equívoc, puntada de peu i saltamartí (i si pot ser, la seva taquilla) de la francesa Bienvenidos al Norte (gran èxit mundial que ja va tenir la seva versió grollera a Itàlia: Bienvenidos al Sur). I des dels cognoms del títol, els seus responsables l’encerten en separar-se de l’RH sanguini del model per ampliar la proposta a dos carrils d’anada i tornada Euskadi-Andalusia amb afegitons (el gir del personatge de Carmen Machi, formidable). Aquest és també la tornada a un tipus de comèdia molt lligada a l’acudit pur, que pren el tall romanticó noi-coneix-noia (gran arrencada, perfecte el contrapunt entre el barroquisme del bon debut de Dani Rovira i la bella sequedat de Clara Lago) només com a excusa a major glòria del sarau autonòmic i que viatja en el seu humor del sublim (el sopar amb recompte de cognoms, cim) a l’esgarrifós (Los del Río attack) amb una naturalitat captivadora, a major glòria d’alts i baixos sense complexos. La pel·li té això tan subjectiu i delicat que coneixem com a gràcia. Sí, moltíssima gràcia, tan perillosa i susceptible de no ser reconeguda en un dia nuvolós de l’espectador, però tan definitiva com la diferència entre un acudit explicat per la teva sogra o pel teu millor amic. I entre riures desgreixadors s’agraeix a Martínez-Lázaro, amb una carrera que alterna el drama sever made in Spain amb la comèdia amb cues als cinemes, cedir el protagonisme al camp minat de gags que proposen Cobeaga i San José, dos paios que volen carregar-se el refranyer espanyol: són graciosos i mereixen caure en gràcia. Salvem fins i tot que, excepte Karra Elejalde (extraordinari, només Arguiñano podria fer corpori tant basquisme sobre les seves espatlles), cap dels seus protagonistes sigui de la província del seu personatge. Amb tot, i sense pretendre-ho (upa aquí), Ocho apellidos vascos fa més per la convivència entre gent que comparteix DNI que tots els partits polítics de l’Estat en les últimes quatre o cinc legislatures.

VEREDICTE: Una comèdia amb un RH negatiu molt positiu: un Bienvenidos a Euskadi amb rebujito.


Carlos Marañón, http://cinemania.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: