ROBOCOP


Títol original: RoboCop Títol internacional: RoboCop Direcció: José Padilha Guió: Joshua Zetumer, James Vanderbilt, Nick Schenk País: Estats Units Any: 2014 Durada: 118 min Gènere: Ciència-ficció, acció Intèrprets: Joel Kinnaman (Alex Murphy / RoboCop), Gary Oldman (Dr. Dennett Norton), Samuel L. Jackson (Pat Novak), Abbie Cornish (Clara Murphy), Jackie Earle Haley (Maddox), Jennifer Ehle, Michael Keaton, Jay Baruchel, Jennfier Ehle, Marianne Jean-Baptiste Fotografia: Lula Carvalho Muntatge: Daniel Rezende Direcció artística: Martin Whist Distribuïdora: Sony Pictures Releasing de España Estrena als Estats Units: 7/02/2014 Estrena a Espanya: 14/02/2014


Qualificació per edats: No recomanada per a menors de 13 anys
DO en castellà
SINOPSI


Any 2028, la companyia multinacional OmniCorp mana en l'àrea de la tecnologia robòtica. Els seus robots han guanyat tot tipus de guerres fora del territori nord-americà i ara volen aplicar aquesta tecnologia punta en l'àmbit nacional. D'altra banda, l’Àlex Murphy és un policia de Detroit que s'esforça al màxim per posar fi a l'onada de crims que arrasa la ciutat. Després de ser críticament ferit durant el compliment del deure, OmniCorp aprofitarà l'ocasió per utilitzar el seu gran coneixement de la ciència robòtica i salvar l’Àlex, dotant-lo de nous i increïbles poders, que aniran acompanyats de problemes als quals un home corrent mai s’ha hagut d'enfrontar.
CRÍTICA

RoboCop potencia temàtiques socials i és elogiada per la critica.

La filmografia del cineasta brasiler José Padilha deixa clar que té interès en els temes socials. Així ho va demostrar en les dues entregues de Tropa de Elite, i ara ho torna a fer amb la seva versió de RoboCop.

El remake de la pel·lícula de Paul Verhoeven està ambientat a l'any 2028, a Detroit. Comença amb un informe televisiu de l'ultradretà presentador Pat Novak (Samuel L. Jackson), un aliat d'OmniCorp, la megacorporació dirigida per Raymond Sellars (Michael Keaton) que fabrica robots soldats.

Aquest personatge encarrega a Dennett Norton (Gary Oldman), un científic èticament ambigu, la fabricació d'un policia amb la precisió d'un robot i les emocions d'un ésser humà: el resultat és l'oficial Alex Murphy (Joel Kinnaman), i el seu cap amputat de la resta del cos és trasplantat a un androide.

A diferència de la pel·lícula original, en aquesta versió l'exèrcit nord-americà ja usa els robots d'OmniCorp en els combats al Pròxim Orient ­-tot i que amb resultats col·laterals de vegades poc desitjables-, però l'ús civil de les màquines està proscrit en els "robofòbics" Estats Units, en un evident gest de complicitat a la discussió actual sobre els drons.

En aquest ambient, Padilha manifesta preocupacions existencials i polítiques pròpies de la societat actual, com la inclusió de la tecnologia en la vida diària de les persones. "Som a prop del moment en què els robots reemplaçaran els soldats. Ja hem vist drons a l'estranger", assegura el realitzador en referència a aquest punt.

"Aviat, tots els països hauran de decidir si permetran l'ús de robots en les agències de l'ordre. Caldrà legislar sobre el que es permetrà i el que no. Succeirà", afegeix el director carioca sobre la seva primera pel·lícula en anglès.

El protagonista de la història, el suec Joel Kinnaman, assumeix el paper de RoboCop després de donar-se a conèixer pel seu paper com a Stephen Holder en la sèrie policial The Killing. La posada en escena va ser aprovada per la premsa especialitzada, igual que la direcció del brasiler.

El crític de Variety Guy Lodge, per exemple, va dir que "aquest remake és més intel·ligent del que s'esperava i repara bona part del dany que ha patit el justicier de puny d'acer per culpa d'estúpides seqüeles i spin-offs".

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: