EL LADO BUENO DE LAS COSAS

T
ítol original: Silver linings playbook Direcció: David O. Russell País: EUA Any: 2012 Durada: 122 min Gènere: Comèdia romàntica, romanç Intèrprets: Bradley Cooper (Pat), Jennifer Lawrence (Tiffany), Robert De Niro (Sr. Pat), Jacki Weaver (Dolores), Chris Tucker (Danny), Julia Stiles (Veronica), Shea Whigham (Jake), John Ortiz (Ronnie) Guió: David O. Russell; basat en la novel·la de Matthew Quick Producció: Bruce Cohen, Donna Gigliotti i Jonathan Gordon Música: Danny Elfman Fotografia: Masanobu Takayanagi Muntatge: Jay Cassidy i Crispin Struthers Disseny de producció: Judy Becker Vestuari: Mark Bridges Distribuïdora: eOne Films Spain Estrena als EUA: 25/12/2011 Estrena a Espanya: 25/01/2013

Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 12 anys
DO en castellà
Una de les millors comèdies de l'any.
La quota de cinema de tarannà més independent i positiu que sempre han de tenir les nominacions als Oscar.
Amb 1 Globus d’Or i amb 8 nominacions als Oscar
.
SINOPSI
Hi ha parelles que connecten quan descobreixen que els agrada la mateixa música. L’atracció entre Pat i Tiffany s’encén quan comencen a parlar dels medicaments que es pren cadascú. Ell acaba de sortir d’un hospital psiquiàtric on va ingressar després de ferir greument l’amant de la seva dona. Li han diagnosticat un trastorn bipolar. Ella és una jove vídua recuperant-se de l’addicció al sexe.
CRÍTICA


El lado bueno de las cosas omple la quota de cinema de tarannà més independent i positiu que sempre han de tenir les nominacions als Oscar. Això no vol dir que la pel·lícula no valgui la pena per ella mateixa, ja que ens trobem davant d’una comèdia romàntica amb trocs de drama familiar que resulta molt efectiva a l’hora de posar en escena allò que proclama en el seu títol.

[...] El lado bueno de las cosas navega entre el drama familiar amb tocs de comèdia (dramèdia) i la comèdia romàntica més convencional, centrant-se més la primera part de la història en els conflictes que Pat té amb el seu entorn després de tornar i la segona en el desenvolupament de la relació d’amistat entre Pat i Tiffanny. Les dues parts són interessants gràcies a uns personatges molt ben definits i plens de problemes que, tot i ser una mica exagerats, són creïbles dins de l’univers de la pel·lícula. És un fet que cap al final la història cau en més convencionalismes però això no és estrictament dolent perquè la comèdia romàntica és un gènere que, ben fet, pot ser igualment satisfactori, entretingut i apreciable.

Del guió del mateix David O. Russell destaquen la construcció de personatges i els diàlegs. Les interaccions entre aquests són brillants i el descobriment dels seus problemes, manies i conflictes està fet des de la normalitat, sense posar la mirada en els aspectes més tràgics o sòrdids. S’afegeixen al guió alguns elements d’intriga que, encara que tots endevinem com acabarà la història, fan que la pel·lícula guanyi en emoció en el seu terç final. Els elements més típics del guió associats a la relació dels dos protagonistes es poden perdonar gràcies a les grans converses i a l’enorme química que tenen els dos personatges, malgrat la diferència d’edat.

Al resultat final contribueix amb força el treball dels actors. Bradley Cooper i Jennifer Lawrence construeixen uns personatges allunyats del que havien fet fins ara. Els dos actors dibuixen uns personatges problemàtics, obsessius i contínuament enfrontats al seu entorn, que funcionen de manera independent però que brillen quan estan junts en pantalla interpretant enormes diàlegs plens de sentit i molta química. És un gran mèrit d’aquests dos actors (amb l’ajuda del director) haver trobat el punt just de bogeria que permet a l’espectador entrar en la història sense trobar-se incòmode. Robert De Niro i Jacki Weaver també estan fantàstics interpretant els pares d’ell, una família disfuncional que s’estima i és capaç de crear el tipus de llar que el seu fill necessita per curar-se.

El lado bueno de las cosas és una pel·lícula per emocionar-se i gaudir amb la felicitat aliena, per creure que tot té un costat bo, que els problemes tenen solució i que la vida ens portarà coses boniques. És una pel·lícula per a optimistes i per a pessimistes que volen canviar; aquells cabrejats amb el món o que no puguin creure en les històries d’amor ‘made in Hollywood’, millor que busquin alguna altra opció a la cartellera.

David Fajardo. La Finestra digital

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: