SOLO ES EL PRINCIPIO
Títol original: Ce n’est qu’un début Direcció: Pierre Barougier i Jean-Pierre Pozzi País: França Any: 2010 Durada: 98 min Gènere: Documental Producció executiva: Frédérique Albrecht, Isabelle Gripon i Jonathan Martinot Música: Anouar Brahem Trio Fotografia: Pierre Barougier, Jean-Pierre Pozzi, Matthieu Normand i Andrés Mendoza Muntatge: Jean Condé Distribuïdora: Good Films Estrena a França: 17/11/2010 Estrena a Espanya: 7/9/2012

Qualificació per edats:
Apta per a tots els públics
VO SUBT castellà

Classes de filosofia per a nens?
Un documental que porta a la reflexió sobre la nostra capacitat ètica, social i humana
i sobra la importància d'una bona educació des de la infància
SINOPSI

Solo es el principio és una pel·lícula documental sobre classes de filosofia per a infants que porta a la reflexió sobre la nostra capacitat ètica, social i humana, i sobre la importància d'una bona educació des de la infància. Els protagonistes tenen entre 3 i 4 anys quan, junts, exposen lliurement, amb les seves emocions i contradiccions, les seves idees sobre l'amor, la llibertat, el lideratge, la intel·ligència, la mort… Al llarg d'un curs, asseguts en un cercle al voltant d'una espelma encesa, amb ajuda de la seva mestra Pascaline, aprenen a expressar-se, a escoltar-se mútuament i a conèixer-se millor. Entre tots fan filosofia, reflexionen sobre temes importants, sovint oblidats en la nostra societat. No hi ha estudiants bons ni dolents: el fonamental és pensar per si mateixos. Els infants parlen amb les seves pròpies paraules, plenes d'espontaneïtat, humor, lògica i poesia; carregades moltes vegades d'un increïble i envejable sentit tolerant i cívic.

www.labutaca.net
CRÍTICA

El cinema francès ens ha donat en poc temps tres pel·lícules interessants per debatre-les professionalment. Parlo de Hoy empieza todo –per a mi, la millor– Ser y tener i La clase. Ara ens arriba de la mà dels directors Pierre Barougier i J. Pierre Pozzi aquesta Solo es el principio que ens mostra un taller de filosofia al parvulari.

Seguim una classe de nens i de nenes de tres i quatre anys que quan la mestra encén una espelma –els rituals són molt importants– les criatures saben que ha de seure en cercle i reflexionar, perquè el taller de filosofia és un moment per reflexionar.

Ja sabem que reflexionem en moltes altres ocasions, però en aquest temps la nostra activitat mental gira al voltant de preguntes molt rellevants: què és ser líder, què és l’amor, què és la mort, què vol dir ser lliures…

El documental ens va mostrant les opinions de les criatures, les coses que pensen i, sobretot, allò tan apassionant d’aquestes edats que és aprofitar qualsevol paraula per parlar del que t’interessa de debò i no pas del tema escollit.

Ara bé, el documental és un gènere que intenta donar una imatge de “veritat” i no podem oblidar que sempre té un punt de vista. En aquest cas –i passava també molt a Ser y tener– tenim una part de la classe oblidada, que són els que callen o els que no són convidats a parlar per la mestra o que a la sala de muntatge s’ha cregut que les seves intervencions no són prou rellevants. I és que en aquest cas la càmera es posa en el lloc de la mestra i tots sabem que a cada classe tenim aquelles criatures que s’apoderen de la nostra mirada i fan que només tinguem ulls per a ells. Seria molt interessant, i ara parlo des del punt de vista estrictament professional, veure què ha quedat sense mostrar de tot el que s’ha filmat.

Tot i que les criatures són conscients del fet de ser filmades, la naturalitat –verbal i gestual– s’imposa gairebé sempre i aquest és un valor que cal destacar.

També és molt interessant observar el paper de la mestra en tot aquest procés, com són les seves intervencions i com, per molt lliure que sembli tot, sempre tenim una intenció en tot el que fem.

Crec que és un documental que pot interessar tothom, però d’una manera especial a tots els que ens dediquem a afavorir la conversa com a font d’aprenentatge. És una ocasió per veure’ns retratats i aquesta mena de retrats, amb les seves llums i les seves ombres, no sovintegen gaire en el món de la imatge.

Jaume Cela, www.senderi.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: