IN THE LOOP


Direcció_Armando Iannucci País_Regne Unit Any_2009 Durada_106 min Gènere_Comèdia Intèrprets_Peter Capaldi (Malcolm Tucker), Tom Hollander (Simon Foster), James Gandolfini (general George Miller), Mimi Kennedy (Karen Clark) Guió_Armando Iannucci, Jesse Armstrong, Simon Blackwell i Tony Roche Producció_Kevin Loader i Adam Tandy Música_Adem Ilhan i Elysian Quartet Fotografia_Jamie Cairney Vestuari_Ros Little Estrena al Regne Unit: 17 d’abril de 2009 Estrena a Espanya: 4 de desembre de 2009

Qualificació_ + 7 anys
SINOPSI

El president dels Estats Units i el primer ministre britànic decideixen envair un país de l’Orient Mitjà. I, en aquesta ocasió, prometen ser ràpids. La decisió rebrà l’inesperat suport d’un alt càrrec del govern britànic, que, per error, farà unes declaracions en aquest sentit en horari de màxima audiència en una important cadena de televisió. La desafortunada intervenció serà utilitzada per uns i altres, favorables i contraris a l’operació militar, en la seva particular guerra.
CRÍTICA

L’escocès Armando Ianucci és, amb Ricky Gervais (The office), Sacha Baron Cohen (Borat) i Edgar Wright (Zombies party), l’autor de comèdia més interessant que ha sorgit al Regne Unit aquesta dècada. Ianucci té una sòlida trajectòria com a escriptor i productor de xous de televisió com ara The day today, Knowing me, knowing you... i I’m Alan Partrigde, gràcies als quals Steve Coogan és qui és. Ianucci també és el creador de The Armando Ianucci show, un programa d’esquetxos imaginatiu i trencador que demostra que encara es pot innovar en aquest format. Però el seu èxit més gran ha estat la sèrie d’humor polític (o polcom, que diuen els entesos) The thick of it.

In the loop, el primer llarg d’Ianucci, és en certa mesura un spin off cinematogràfic de The thick of it. L’acció se situa en un escenari fictici (malgrat que familiar) en què el primer ministre britànic i el president nord-americà planegen envair plegats un país de l’Orient Mitjà. La trama para atenció en els càrrecs intermedis, els qui veritablement cuinen les decisions polítiques, i sobretot en un ministre del govern britànic que per unes declaracions desafortunades serà utilitzat tant pel bàndol favorable a la guerra com pel bàndol contrari.

Estil narratiu gairebé documental


La pel·lícula recupera l’estil narratiu gairebé documental, alguns dels personatges i bona part dels actors de la sèrie original, i aprofita la internacionalització de la història per introduir-hi un bon grapat d’actors nord-americans, entre els quals destaca James ‘Toni Soprano’ Gandolfini, un dels pocs intèrprets amb carisma suficient per plantar cara a Peter Capaldi i el seu verinós Malcolm Tucker, l’autèntic rei de la funció. La seva (excelsa) propensió a l’insult i la profanitat general de la pel·lícula no fan més que accentuar el realisme que respira In the loop, un realisme que aplicat a les situacions absurdes que retrata subratlla la seva comicitat. Ianucci, un expert guionista, alleugereix la feixuga càrrega de text dels personatges amb interpretacions molt fresques, amb regust d’improvisació: la seva habilitat no és tant dibuixar una història perfecta (que també), sinó dissimular els contorns del guió per afavorir la versemblança de les situacions i, en última instància, l’efectivitat de la comèdia.

Tot i que la pel·lícula no està a l’altura dels millors episodis de The thick of it i que alguns personatges no acaben de funcionar, In the loop és un dels films més divertits i originals de l’any, pur enginy i mala baba, un experiment que trasllada amb èxit els encerts de la nova comèdia televisiva britànica al cinema i resulta en una screwball comedy embogida passada pel filtre desmitificant de Robert Altman... o Ricky Gervais.

Xavi Serra, Timeout

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: