AVATAR

Direcció i guió_James Cameron País_EUA Any_2009 Durada_162 min Gènere_ Acció, ciència-ficció, fantàstic Intèrprets_Sam Worthington (Jake Sully), Zoë Saldana (Neytiri), Sigourney Weaver (Dra. Grace Augustine), Michelle Rodriguez (Trudy) Producció_James Cameron, Jon Landau i Rae Sanchini Música_James Horner Fotografia_Mauro Fiore Muntatge_James Cameron, John Refoua i Stephen Rivkin Vestuari_Mayes C. Rubeo i Deborah Lynn Scott Estrena als EUA_ 18 de desembre de 2009 Estrena a Espanya_ 18 de desembre de 2009


Edat_
+7 anys
SINOPSI

Un estrany mineral descobert al llunyà planeta Pandora sembla ser la solució a la desesperada necessitat de la Terra de trobar noves fonts d’energia. Els Na’vi, els fascinants habitants de Pandora, però, no estan disposats a acceptar sense més que els humans els expulsin de casa seva per poder extreure el preuat mineral. Jake Sully, un antic soldat ara confinat en una cadira de rodes, rebrà l’ordre d’infiltrar-se entre els Na’vi, adoptant, amb l’ajuda dels científics, l’aparença d’un d’ells.
CRÍTICA

El repte suprem

James Cameron no sembla un tipus a qui espantin els reptes, per ciclopis que siguin. El mateix tipus que, després d’arrasar als Oscar del 1997 amb Titanic, es va definir amb gosadia com «el rei del món» s’ha carregat a l’esquena un des­afiament suprem: salvar Hollywood de la seva mort anunciada. El pirateig, la falta d’idees, la deserció del públic de les sales, ja ho saben. El nou projecte de Cameron, Avatar, està destinat, diu l’oracle, a revolucionar el cine, a marcar un abans i un després en l’esdevenir de la seva història, cosa que és tan excitant com perillosa, ja que no hi ha terreny més relliscós que el de les expectatives desmesurades. I tot el que envolta Avatar és desmesurat, hiperbòlic, senzillament colossal.

Que Avatar canviï el rumb de la història del cine ho acabarà dictant el pas del temps. És possible, però no sembla probable que la indústria pugui sustentar-se en pel·lícules amb un pressupost que, com el d’Avatar, supera els 200 milions d’euros. El que sí que és clar, després de disfrutar en primícia de 15 meravellosos minuts del seu metratge, és que Avatar canviarà per sempre el nostre concepte de l’espectacle en el cine. Res del que s’ha vist fins ara es pot comparar amb l’apoteosi visual que Cameron ens proposa en aquesta revolució tecnològica: un meravellós univers tridimensional, pura màgia estereoscòpica, amb personatges i escenaris sintètics dotats d’una perfecció fotorealista inèdita fins ara. Aclaparador.

Julián García, El Periódico

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: