50 HOMBRES MUERTOS


Direcció_Kari Skogland Països_Regne Unit i Canadà Any_2008 Durada_118 min Gènere_Thriller, drama Intèrprets_Ben Kingsley (Fergus), Jim Sturgess (Martin), Kevin Zegers (Sean), Natalie Press (Lara), Rose McGowan (Grace) Guió_Kari Skogland; inspirat en el llibre de Martin McGartland i Nicholas Davies Producció_Peter La Terriere, Kari Skogland, Stephen Hegyes i Shawn Williamson Música_Ben Mink Fotografia_Jonathan Freeman Vestuari_Stephanie Collie Estrena al Regne Unit_ 10 d’abril de 2009 Estrena a Espanya_ 13 de novembre de 2009

Edat_
+18 anys
SINOPSI

En el convuls Belfast dels vuitanta, brutalment sacsejat per la violència que enfronta unionistes i partidaris de la reunificació irlandesa, un jove acceptarà treballar com a informador dels serveis d’intel·ligència britànics després de presenciar l’assassinat d’un soldat anglès a mans dels paramilitars de l’IRA.
CRÍTICA

Situat al Belfast de finals dels anys vuitanta, aquest vibrant thriller ens explica la història d’un jove de barri (Sturgess) que després de ser testimoni del brutal assassinat d’un soldat a mans de l’IRA accepta treballar d’informador per a l’MI5, el servei d’intel·ligència britànic. Un home misteriós que respon al nom de Fergus (Kingsley) és el contacte que li assigna les missions, cada cop més arriscades.

El gran encert del guió, basat en la novel·la autobiogràfica de Martin McGartland, és no prendre partit. L’IRA i l’Exèrcit britànic, instal·lat a Irlanda com si fos casa seva durant 38 anys, són part del mateix problema. Per resoldre’l, es fa necessari el diàleg i la comprensió mútua.

Als anys noranta es van realitzar moltes i bones pel·lícules sobre el mateix tema, films de denúncia com En el nombre del padre (Jim Sheridan 1993), que posava en evidència la tragèdia que es vivia pels carrers de Belfast. 50 hombres muertos és una altra cosa, es tracta d’una pel·lícula d’espies amb rerefons polític. Jim Sturgess, descobert a Across the universe (Julie Taylor, 2007), es confirma com un dels millors actors de la seva generació.

Carles Mir, TimeOut

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: