 |
|
SINOPSI
En el convuls Belfast dels vuitanta, brutalment sacsejat per la violència que enfronta unionistes i partidaris de la reunificació irlandesa, un jove acceptarà treballar com a informador dels serveis d’intel·ligència britànics després de presenciar l’assassinat d’un soldat anglès a mans dels paramilitars de l’IRA.
|
CRÍTICA
Situat al Belfast de finals dels anys vuitanta, aquest vibrant thriller ens explica la història d’un jove de barri (Sturgess) que després de ser testimoni del brutal assassinat d’un soldat a mans de l’IRA accepta treballar d’informador per a l’MI5, el servei d’intel·ligència britànic. Un home misteriós que respon al nom de Fergus (Kingsley) és el contacte que li assigna les missions, cada cop més arriscades.
El gran encert del guió, basat en la novel·la autobiogràfica de Martin McGartland, és no prendre partit. L’IRA i l’Exèrcit britànic, instal·lat a Irlanda com si fos casa seva durant 38 anys, són part del mateix problema. Per resoldre’l, es fa necessari el diàleg i la comprensió mútua.
Als anys noranta es van realitzar moltes i bones pel·lícules sobre el mateix tema, films de denúncia com En el nombre del padre (Jim Sheridan 1993), que posava en evidència la tragèdia que es vivia pels carrers de Belfast. 50 hombres muertos és una altra cosa, es tracta d’una pel·lícula d’espies amb rerefons polític. Jim Sturgess, descobert a Across the universe (Julie Taylor, 2007), es confirma com un dels millors actors de la seva generació.
Carles Mir, TimeOut
|
|