ÁGORA


Direcció_Alejandro Amenábar País_Espanya Any_2009 Durada_126 min Gènere_Drama, cinema històric Intèrprets_Rachel Weisz (Hipatia), Max Minghella (Davo), Oscar Isaac (Orestes), Ashaf Barhom (Amonio) Guió_Alejandro Amenábar i Mateo Gil Producció_Fernando Bovaira i Álvaro Augustin Música_Dario Marianelli Fotografía_Xavi Giménez Disseny de producció_Guy Hendrix Dyas Direcció artística_Guy Dyas Vestuari_Gabriella Pescucci Estrena a Espany_ 9 d'octubre de 2009

Edat_
+13
SINOPSI

A l'Egipte del segle IV de la nostra era, encara sota dominació d'un Imperi Romà sacsejat per un irreversible procés de descomposició, la societat pateix les violentes convulsions de les lluites i els enfrontaments per motius religiosos. Enmig d'un món que s'ensorra, s'alçarà la veu d'Hipatia, filòsofa, matemàtica i astrònoma, per denunciar la desraó dels fanatismes.

CRÍTICA

Una denúncia de la intolerància, un retrat èpic dels últims dies de l'Imperi Romà i d'una dona a contra corrent i un homenatge a l'astronomia. Aquests són només alguns dels ingredients que Alejandro Amenábar recopila en Àgora, la producció més cara del cinema espanyol. Rodada en anglès i amb un repartiment internacional encapçalat per l'actriu britànica Rachel Weisz, Max Minguella i Oscar Isaac, Àgora viatja fins a l'Alexandria del segle IV per recrear-se en la història d'Hipatia, una astrònoma, matemàtica i filòsofa que va ser tot un símbol de tolerància i raó en l'època.

La cinquena pel·lícula d'Amenábar ja ha topat amb algunes crítiques pel seu retrat sobre el cristianisme a l'Egipte de fa 1.600 anys, un període molt turbulent en el qual van conviure pagans, cristians i jueus i que es va acabar amb la destrucció de la Biblioteca d'Alexandria.El director, guanyador d'un Oscar el 2004 amb Mar adentro, va negar que Àgora fos una espècie d'al·legat contra el cristianisme, sinó més aviat una crítica als fanatismes, que també perviuen avui en dia. "La pel·lícula denuncia la gent que en un moment decideix deixar de contrastar idees, i desgraciadament segueix passant", ha declarat Amenábar [...]. "Fins que hem obert els ulls, crèiem que tot girava al nostre voltant. L'astronomia ens diu el contrari i això genera estrès", ha afegit el cineasta, que va debutar el 1996 amb Tesis.

De l'astronomia al protagonisme d'Hipatia

Després de tres anys d'estudi i documentació i de treballar en una idea que va evolucionar des del que havia de ser un homenatge a l'astronomia, el personatge d'Hipatia, considerat per molts com la transició entre el Món Antic i l'Edat Mitjana, va sorgir amb força per esdevenir el centre de la narració. Per a Rachel Weisz, guanyadora d'un Oscar per El jardinero fiel, la consideració d'Hipatia com un mite en els pocs escrits que existeixen sobre ella, va suposar una dificultat a l'hora de construir el personatge. "Vaig haver d'ignorar la condició mítica d'Hipatia, vaig llegir molt poc sobre la mitologia. Em vaig centrar en el guió i vaig extreure’n allò que la fa humana", ha afirmat l'actriu durant la roda de premsa.Encara que Amenábar va rodar per primera vegada en anglès amb Los otros, protagonitzada per Nicole Kidman el 2001, el pressupost de 50 milions d'euros va pesar en la decisió de plantejar el film com un projecte internacional.

"La decisió de rodar en anglès va venir, d'una banda, per la visió econòmica [...]. L'opció més lògica era rodar en el llatí del segle XXI", ha afirmat el director. El repartiment es completa amb un elenc en què destaquen Max Minguella (Syriana), que dóna vida a l'esclau Davo, i Oscar Isaac (Red de mentiras), que interpreta qui va ser alumne d'Hipatia i posteriorment prefecte d'Alexandria, Orestes. Per a Isaac, la preparació del seu personatge es va aconseguir a través de moltes converses amb el director, del qual es va declarar un fan. "No va caldre forçar gaire, només experimentar el que significava ser un home jove en aquells temps", ha afirmat. L'equip es va traslladar a la fortalesa de Fort Ricasoli, a Malta, on va construir els enormes decorats que recreen habitatges grecoromans, temples pagans, la càtedra d'Hipatia i la llegendària Biblioteca d'Alexandria [...].

Raquel Castillo (Reuters), Público.



    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: