THE DAMNED UNITED


Direcció_Tom Hooper País_Regne Unit Any_2009 Durada_98 min Gènere_Biopic, drama, comèdia negra Intèrprets_Michael Sheen (Brian Clough), Timothy Spall (Peter Taylor), Colm Meaney (Don Revie), Jim Broadbent (Sam Longson) Guió_Peter Morgan; basat en la novel·la de David Peace Producció_Andy Harries Música_Rob Lane Fotografia_Ben Smithard Disseny de producció_Eve Stewart Vestuari_Mike O’Neill Estrena al Regne Unit_ 27 de març de 2009 Estrena a Espanya_ 2 d’octubre de 2009

Edat_ +13 anys
SINOPSI

Brian Clough va ser un excel·lent futbolista i un entrenador llegendari. Potser l’únic fracàs en la seva carrera van ser els 44 dies que va trigar a ser acomiadat del seu càrrec com a entrenador del totpoderós Leeds United.

CRÍTICA

Futbol shakespearià

Anys setanta. Anglaterra. El Leeds United domina des de fa una dècada la Lliga de futbol. Mentrestant, el Derby County accelera des de la Segona Divisió fins als llocs davanters de la màxima categoria. Ambdós equips són entrenats per dues personalitats d'aparença diferent, mètodes antagònics i odis irreconciliables: Don Revie i Brian Clough. Quan el primer decideix acceptar una oferta per entrenar la selecció nacional, el segon ascendeix des del modest Derby fins a la cúspide del Leeds. "Simplement futbol", diran molts. "Terreny per a una gran història, per a una gran pel·lícula", diran uns altres. És The Damned United, basada en una novel·la de David Peace, adaptada pel prestigiós dramaturg Peter Morgan.

Són temps de jugadors amb llargues cabelleres i patilles, de camps enfangats, de joc entre l’impulsiu i el pedestre. Però Morgan converteix un esport, una passió, una religió, en una obra gairebé shakespeariana sobre lleialtats, egos, abdicacions, herències i contubernis. Com en l'excel·lent El desafio. Frost contra Nixon (obra teatral i pel·lícula), Morgan basa el seu clímax en una trucada telefònica entre adversaris, on un d'ells sembla rebaixar-se pel pes de la responsabilitat. Alhora, Tom Hooper, el director, tira d'objectius en gran angular per captar fins a l'últim racó dels diminuts vestidors, la seva olor, el seu so. De manera que The Damned United, estrenada d’amagatotis, acaba conformant-se com un gran esdeveniment per a les habitualment tortuoses relacions entre cinema i futbol.

J. O., El País

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: