MATAR A UN RUISEÑOR



Títol original_To Kill a Mockingbird Direcció_Robert Mulligan País_EUA Any_1962 Durada_129 min Gènere_drama Intèrprets_Gregory Peck, Mary Badham, Robert Duvall, Brock Peters Música_Elmer Bernstein Fotografia_Russell Harlan (Blanc i Negre) Producció_Alan J. Pakula Estrena a Espanya_16/04/1964

SINOPSI

En aquesta adaptació al cinema d'una novel·la guardonada amb el premi Pulitzer de l’escriptor Harper Lee, Gregory Peck és un advocat del sud dels Estats Units que, al bell mig de la Gran Depressió, defensa un home negre acusat de la violació d’una dona blanca. Encara que la innocència de l'home resulta evident, el resultat del judici és tan previsible que cap advocat es prendria la molèstia d’acceptar el cas... excepte Atticus Finch, el ciutadà més respectable de la ciutat. La seva compassiva defensa li costa moltes amistats, però li atorga el respecte i l'admiració dels seus dos fills, orfes de mare.

COMENTARI

Pocs personatges del cinema modern tenen tanta força com l’Atticus Finch d'aquesta pel·lícula, l'advocat que defensa un negre acusat de violació i que compendia en la seva personalitat tots els valors progressistes, com la tolerància i l'honestedat.

Matar a un ruiseñor està basada en la novel·la del mateix títol escrita per Harper Lee i que l’any 1960 va ser guardonada amb un premi Pulitzer.

L'acció transcorre en un petit poble de la racialment segregada i dividida Alabama, on l'advocat Atticus Finch viu en companyia dels seus dos fills, Scout i Jem. Precisament, la pel·lícula està narrada des del punt de vista de la primera, una inquieta nena que desperta a la realitat assistint, potser per primera vegada, al que s'experimenta quan ens toca veure de prop la injustícia i l'arbitrarietat.

Malgrat que a aquestes alçades ja no ens podríem imaginar el personatge d’Atticus Finch interpretat per qualsevol altre actor, la productora havia decidit inicialment que l’encarregat de donar vida a l’advocat fos Rock Hudson, cosa que afortunadament no va ocórrer. El treball de Peck va serrecompensat amb un Oscar a la Millor Interpretació Masculina.

Cal destacar també que aquesta va ser la primera aparició cinematogràfica de Robert Duvall i que la genial Mary Badham, la nena que interpreta el personatge de la petita Scout, no és una altra que la germana del director de cinema John Badham. Allunyada de les pantalles, continua fent conferències esporàdicament sobre les seves experiències durant el rodatge de Matar a un ruiseñor i, molt especialment, sobre la seva relació amb Gregory Peck, amb qui va mantenir una estreta amistat fins a la seva mort l’any 2003.

D’altra banda, Matar a un ruiseñor és una de les millors pel·lícules de la molt estimulant carrera de Robert Mulligan, un novaiorquès de l’anomenada “Generació de la Televisió” en la filmografia del qual hi ha veritables joies com ara Verano del 42, El otro i The Man in the Moon. De la mateixa manera que Matar a un ruiseñor és una novel·la de lectura obligatòria a molts països, per la seva humanitat i valors morals, , la pel·lículabé mereixeria un estatus similar.

En temps de rebrot del racisme, una pel·lícula com Matar a un ruiseñor resulta una arma d’allò més eficaç per combatre aquest i altre tipus de desraons.

Canal TCM (www.canaltcm.com)


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: