DESAYUNO CON DIAMANTES

Títol original_Breakfast at Tiffany’s Director_Blake Edwards Any_1961 País_EUA Durada_114 min Gènere_comèdia dramàtica Intèrprets_Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Mickey Rooney, Martin Balsam, Buddy Ebsen, José Luis de Villalonga, Stanley Adams, John McGiver, Claude Stroud Guió_George Axelrod, basat en la novel·la de Truman Capote Música_Henry Mancini Fotografia_Franz F. Planer


Edat_
TP

SINOPSI

Malgrat l'aparent tranquil·litat per la qual transcorre la vida de Holly Golightly, una bella dona instal·lada en un luxós apartament del costat est de Manhattan amb l'única companyia d'un gat, ha de complir una promesa: visitar setmanalment Sally Tormato, un excapo de la màfia, a la presó de Sing Sing. Cada viatge costa uns cent dòlars, el doble dels emoluments que Holly percep de mitjana cada setmana com a contrapartida per sortir amb homes madurs de classe alta. No obstant això, Holly no sembla disposada a prescindir del seu frenètic ritme de vida social, organitzant festes a les quals acudeixen pintoresques personalitats de la cultura i de les finances. Amb l'ànim d'equilibrar els seus comptes, Holly està disposada a casar-se en segones núpcies –el seu primer matrimoni amb Doc Golightly havia estat anul·lat– amb José, un aristòcrata del sud dels Estats Units que la dobla en edat. Però durant la celebració d'un còctel, Holly Golightly coneix Paul Varjak, un escriptor del qual progressivament s'anirà enamorant.

cinearchivo.com

CRÍTICA

La complexitat que després de la nefasta persecució “mccarthyana” havien experimentat tots els gèneres, en qualsevol de les arts, no va ser aliena a la comèdia cinematogràfica. Estil, que, d'ara endavant, espremerà la seva faceta irònica sense cap pudor.

Sense arribar a considerar-se com un director dels més àcids, Blake Edwards constituirà un sòlid esglaó en el procés de “desendolcir” el gènere. A Desayuno con diamantes es donen tots els condicionants perquè la indústria de Hollywood l'acceptés com una divertida comèdia d'amor, amb substancioses perspectives econòmiques, i en la qual s’exhibia esplèndidament una de les seves estrelles més encantadores: Audrey Hepburn. Però, simplement repassant l'argument del film, aviat apreciarem l'acidesa que hi ha sota tanta simpatia.

En poques paraules, podem descriure el guió com la història d'una atractiva jove vinguda del món rural al centre de la felicitat virtual: Nova York. Per subsistir, s'aprofita dels seus encants per obtenir petites quantitats de diners dels seus ocasionals pretendents nocturns.

Aquesta prostitució a petita escala, com tota empresa que es preï, té objectius més ambiciosos, simbolitzats en els ostentosos aparadors de Tiffany's, i concretats en un convenient matrimoni, amb no importa quin senyor, però amb l'única condició de posseir un adinerat compte bancari (prostitució legalitzada).

La casualitat fa coincidir l'encantadora meretriu amb un escriptor, al qual el seu escàs èxit literari l'obliga a guanyar-se la vida com a gigoló, complaent, aquesta vegada, les senyores dels senyors dels adinerats comptes. Naturalment, la coincidència entre els “companys de professió” desencadenarà entre ambdós una entesa a nivell sentimental (desapareixen sobtadament les aspiracions econòmiques) que ens conduirà a un reconfortant i humit final feliç, molt lluny del luxós Tiffany's.


Ángel Lapresta_alohacriticon.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: