CREPÚSCULO

Títol original_Twilight Direcció_Catherine Hardwicke País_EUA Any_2008 Durada_122 min Gènere_thriller, romàntica, acció Intèrprets_Kristen Stewart (Bella Swan), Robert Pattinson (Edward Cullen), Billy Burke (Charlie Swan), Peter Facinelli (Dr. Carlisle Cullen), Elizabeth Reaser (Esme Cullen), Nikki Reed (Rosalie Hale), Ashley Greene (Alice Cullen), Jackson Rathbone (Jasper Hale), Kellan Lutz (Emmett Cullen), Cam Gigandet (James), Edi Gathegi (Laurent) Guió_Melissa Rosenberg; basat en la novel·la de Stephenie Meyer Producció_Mark Morgan, Greg Mooradian i Wyck Godfrey Música_Carter Burwell Fotografia_Eliott Davis Estrena als EUA_21/11/2008
Estrena a Espanya_
5/12/2008


Edat_
+13

SINOPSI

Bella Swan sempre ha estat diferent dels altres. Quan la seva mare es casa per segona vegada, decideix anar-se’n a viure amb el seu pare a un recòndit i plujós poble anomenat Forks. Allà coneix al misteriós Edward Cullen. Intel·ligent i enginyós, Edward aconsegueix atreure l’atenció de Bella i molt aviat entaulen una estreta amistat. Amb el temps, Bella acaba per descobrir el gran secret d'Edward: ell i la seva família són vampirs. No envelleixen, no tenen ullals i són físicament perfectes. Si visquessis per sempre, per què moriries?

labutaca.net

NOTES DE PRODUCCIÓ

El productor Greg Mooradian, de Maverick Films, va llegir inicialment Crepúsculo abans que la novel·la juvenil aconseguís el reconeixement mundial, abans, fins i tot, que arribés a publicar-se. “Part del meu treball com a productor consisteix a buscar material nou per tot arreu”, diu Mooradian. “Llegeixo molts manuscrits abans que es publiquin. Quan aquest va passar per les meves mans, no podia deixar-ho anar. La premissa d'una noia que s'enamora d'un vampir em va deixar estupefacte. I el llibre estava a l'alçada en tots els aspectes”. El que va atreure Mooradian de la història no va ser el seu exotisme, sinó més aviat la seva universalitat. “S'han fet milers de pel·lícules de vampirs”, comenta. “El que distingeix aquesta és la seva història d'amor. El vampirisme en aquesta història no és res més que una metàfora dels desitjos adolescents, d'aquest sentiment de ‘t’estimo, però no puc tenir-te'. Em va semblar una metàfora meravellosa per expressar aquestes ànsies adolescents. “És anàleg a qualsevol joveneta que té l'oportunitat de sortir amb el noi amb el qual als seus pares els agradaria veure-la”, prossegueix Mooradian. “Però d'altra banda està aquest altre noi, fosc i misteriós, i sent un gran desig per descobrir els secrets que amaga, que el fan ser com és, que en aquest cas és un vampir. I aquesta revelació arriba en un moment en el qual ella ja ha arribat massa lluny per fer-se enrere, per terribles que puguin resultar les conseqüències”. Crepúsculo va ser la primera obra publicada de l'autora Stephenie Meyer, que ha escrit posteriorment altres tres lliuraments de la sèrie, sense que hi hagi cap senyal que la cosa hagi d’acabar aviat. “Com a autora primerenca, no tenia ni idea del que es considera normal”, comenta. “Segueixo sense saber-ho. No tenia expectatives. Em van proposar la pel·lícula fins i tot abans de la publicació del llibre. Si de cas, podia esperar saber quelcom quan ja estigués disponible a les botigues”. Meyer afirma ser abans que res mare i després escriptora, malgrat el seu gran èxit de vendes i la seva prolífica producció. “Per a mi, escriure aquest llibre va ser molt personal”, comenta. “Em va sorprendre que la gent reaccionés tan bé. Encara em sorprèn veure com la gent es fica en els personatges i com és d'important per a ells. Rebo missatges de correu electrònic de gent que sent que els meus llibres els han canviat realment la vida”. Meyer, llicenciada en literatura anglesa per la Universitat Brigham Young, diu que la idea de Crepúsculo va sorgir a partir d'un somni. “Quan em vaig despertar, volia saber què passava a continuació. El primer dia vaig escriure 10 pàgines. Quan el vaig acabar, ningú estava més sorprès que jo que realment hagués escrit un llibre sencer”.

Mentre Meyer seguia afegint lliuraments a la seva narració, Mooradian es va posar en contacte amb Summit Entertainment amb la idea de desenvolupar la saga per convertir-la en una sèrie de pel·lícules. L'original concepte de Crepúsculo i els seus apassionants personatges el convertien en un candidat perfecte.

“La idea d'una fantasia sobrenatural com a teló de fons d'una gran història d'amor tràgica és una gran combinació”, comenta el productor Wyck Godfrey. “A això se li summa una sèrie de llibres amb gran èxit de vendes i uns fans que ja senten una forta connexió amb els personatges, i tenim una base molt sòlida des de la que partir per a presentar-la a un nou públic, que pot no haver sentit a parlar mai de Crepúsculo. Crec que, quan la vegin, respondran igual que la gent que ja ha descobert els llibres.

“Hi ha moltíssim perill en aquesta pel·lícula”, prossegueix Godfrey. “També està l'emoció d'una adolescent que fa coses que estan terminantment prohibides. Són coses amb les quals la gent sent una connexió. I no només les noies, crec que els nois també descobriran que és perillós, hi ha acció, té un cert element de suspens i, en última instància, com és de genial ser vampir”.

Quan va llegir el llibre, Karen Rosenfelt, productora executiva, diu que va sentir immediata curiositat per l'aspecte “Romeo i Julieta” de l'argument, així com per la contínua tensió sexual. “Crec que totes pensem que som Bella”, diu l'antiga presidenta de producció de Paramount Pictures. “Com a personatge, és molt accessible i resulta fàcil identificar-se amb ella. Tots ens sentim com a estranys i ens agrada pensar que marxem al ritme que nosaltres mateixos ens marquem”. [...]

labutaca.net

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: