LOS NIÑOS DE HUANG SHI

Títol original_The children of Huang Shi Direcció_Roger Spottiswoode Països_Austràlia, Xina i Alemanya Any_2008 Durada_125 min Gènere_drama Intèrprets_Jonathan Rhys Meyers (George Hogg), Radha Mitchell (Lee Pearson), Chow Yun Fat (Jack Chen), Michelle Yeoh (Madame Wang), David Wenham (Barnes), Guang Li (Shi Kai) Guió_James MacManus i Jane Hawksley Producció_Arthur Cohn, Wieland Schulz-Keil, Peter Loehr, Jonathan Shteinman i Martin HagemannMúsica_David Hirschfelder Fotografia_Zhao Xiaoding
Estrena a Austràlia_
3/7/2008 Estrena a Espanya_31/10/2008

Edat_
+13

SINOPSI

George Hogg, un jove periodista anglès, arriba a la Xina als anys 30 quan el país està sent pres per les tropes japoneses. Hogg es deslliura de la mort gràcies a un líder de la resistència xinesa, Jack Chen, i en la seva fugida acaba refugiant-se a l'orfenat de Huang Shi. Amb l'exèrcit japonès cada vegada més a prop, Hogg intenta salvar els 60 nens de l'orfenat embarcant-los en un esgotador viatge a través de muntanyes i deserts, acompanyats per Jack i una infermera nord-americana. Pel camí descobriran el veritable significat de l'amor, la responsabilitat i el valor.

labutaca.net

CRÍTICA

Qualsevol època en la història de la Humanitat és plena de pàgines sorprenents sobre persones, pobles o nacions que, malgrat la seva intenció de viure sense problemes, van ser obligats a tot el contrari. En altres paraules: van haver d'afrontar adversitats, lluitar per sobreviure, i de passada, deixar un altre món als seus successors.

Al llarg del segle XX, també trobem situacions que avui ens poden sorprendre. El cinema, per bé o per mal, escorcolla en aquest passat recent per trobar arguments per portar a la pantalla.

La història que aborda la pel·lícula Los niños de Huang Shi (‘The Children of Huang Shi’), de Roger Spottiswoode, es construeix a la Xina, en un petit racó del seu vast territori, durant aquella guerra –la del Manchukuo, prèvia a la Segona Guerra Mundial– en la qual es van enfrontar xinesos i japonesos. [...]

El repartiment de Los niños de Huang Shi funciona molt bé, i es veu reforçat per un grapat de nens que parlen amb la mirada i amb els seus somriures, i que emanen il·lusió i vida.

El llargmetratge de Spottiswoode posseeix l'interès de les històries extretes de la realitat. En aquest cas, aquest atractiu s'enriqueix amb la visió donada per algun dels nens que van sobreviure a aquella sorprenent aventura.

Els successos narrats se sustenten en bones localitzacions, i tot el conjunt es torna creïble gràcies a la simplicitat de la decoració, a la humilitat del vestuari…

Però potser això és el que menys importa, perquè el que ens atrapa, des d'aquesta senzillesa, és la vida d'aquest grup humà. De fet, la història que ens explica Los niños de Huang Shi parla de la irracionalitat de l'home, del seu deteriorament vital. Vol mostrar com una persona que ha transitat per molts llocs del món pot arribar a comprendre els altres i entregar-s’hi sense descans. Com la seva vida és tan dura que no pot gaudir plenament de l'existència. Com pot arribar a gaudir intensament la gratitud dels altres a través dels gestos més insignificants.

En resum, l'exemple vital de George Hogg és un referent inoblidable per als qui busquen un model en aquells que es rebel·len enfront de les adversitats.

La pel·lícula és senzilla, emotiva, dura per la realitat que narra, però esperançadora. A més, planteja un homenatge a personatges com Hogg, anònims per a la Història però molt rellevants per als qui van tenir la sort de trobar-se amb ells en la vida real.

Emilio C. García Fernández_guzmanurrero.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: