PEREGRINOS

Títol original_Saint-Jacques... La Mecque
Direcció i guió_Coline Serreau País_França Any_2005 Durada_110 min Gènere_comèdia dramàtica Intèrprets_Marie Bunel (Mathilde), Artus de Penguern (Pierre), Jean-Pierre Darroussin (Claude), Pascal Légitimus (Guy), Muriel Robin (Clara), Marie Kremer (Camille), Flore Vannier-Moreau (Elsa), Aymen Saïdi (Ramzi), Nicolas Cazalé (Saïd) Producció_Charles Gassot i Jacques Hinstin Música_Madeleine Besson, Sylvain Dubrez i Hugues Le Bars Fotografia_Jean-François Robin
Estrena a França_
12/10/2005 Estrena a Espanya_8/8/2008


Edat_
TP
SINOPSI

Quan mor la seva mare, dos germans i una germana s'assabenten que només cobraran l'herència si van junts a peu des de Le Puy-en-Velay (França) fins a Santiago de Compostel·la. El pitjor és que s'odien entre ells i odien caminar. Però l'afany pels diners pot més i per fi es posen en camí. Es reuneixen amb el guia a Le Puy-en-Velay, on descobreixen que aniran amb un grup de sis persones més. El camí és llarg fins a Santiago de Compostel·la, i mentre recorrem amb ells uns esplèndids paisatges, assistim als contratemps, disgustos, idil·lis, fantasies i vivències d'aquests nou personatges.

labutaca.net

CRÍTICA

El pelegrinatge a Santiago de Compostel·la expressat en un joc de plans que emfatitza l'antagonisme entre humanitat i paisatges tant com busca l'harmonia en un tot seqüencial que es presta a una rica galeria d'humor i sentiments, converteix la història narrada en model lúdic i eloqüent del viatge iniciàtic. Cinema de relacions i d'impressions que s'inspira en un esquema molt gastat que aborda temes com la inestabilitat emocional, la rancúnia entre membres d'una mateixa família i la xenofòbia.

No obstant això, prima abans que res l'exquisit sentit visual de la realitzadora Coline Serrau, que alterna la mirada de conjunt (aquests plans vertebrats al voltant de la sendera que marca el camí, o les panoràmiques amb el grup humà situat en un punt central del paisatge) i la focalització en els sentiments dels personatges en primers plans i mitjans. Més enllà d'un discurs centrat en la problemàtica social –des de la sàtira, la paranoia que sembla guiar les vides de tots els perfils humans– subjau a l'inici del recorregut el contrast entre la temperància del paisatge amb la malignitat del comportament humà. La resolució, com no podia ser de cap altra manera, apunta a la troballa ètica i espiritual. Cal destacar també, i concloent, la magnífica descripció de personatges i el seu desenvolupament fonamentat en l’aspecte visual, els gestos de complicitat, el sarcasme que amaga un afecte dissimulat o el dolor expressat en la posta de sol que embelleix el cap de Finisterre.

José A. Peig_muchocine.net

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: