COBARDES

Direcció i guió_José Corbacho i Juan Cruz País_Espanya Any_2008 Durada_89 min Gènere_drama Intèrprets_Lluís Homar (Guillermo), Elvira Mínguez (Merche), Paz Padilla (Magda), Antonio de la Torre (Joaquín), Javier Bódalo (Chape), Eduardo Espinilla (Guille), Eduardo Garé (Gaby), Ariadna Gaya (Carla) Producció_Julio Fernández i Tedy Villalba Música_Pablo Sala Fotografia_David Omedes Estrena a Espanya_25/4/2008

Edat_+13

SINOPSI

Gaby és un noi de catorze anys que té por d'anar al col·legi. Potser la seva por és a causa de Guille, un company de classe, que al seu torn té por de defraudar el seu pare. Però els pares de Gaby i Guille també tenen por. Joaquín, el pare de Gaby, té por de perdre la feina, i Merche, la seva mare, por que la seva família s'ensorri. Guillermo, pare de Guille, té por del poder que l’envolta, i Magda, la seva mare, por de no conèixer el seu propi fill. I després hi ha Silverio, el propietari de la pizzeria, a qui no li fa por res. Bé… potser Déu. I tu? De què tens por?

labutaca.net

SOBRE LA PEL·LÍCULA

El tàndem format per José Corbacho i Juan Cruz, triomfadors amb la seva primera pel·lícula, Tapas, al Festival de Cinema Espanyol de 2005, torna a Màlaga amb el seu segon llargmetratge, Cobardes, que té com a tema l’assetjament escolar, però presenta en segon pla un altre tipus d’assetjament i la incomunicació familiar.

José Corbacho, després de presentar la cinta en la secció competitiva del festival de Màlaga, va explicar que han mostrat l'institut de l'Hospitalet on estudia el protagonista "com una representació en petit de la societat en la qual vivim".

Segons el seu parer, la nova pel·lícula té punts en comú amb Tapas, com "la incomunicació dels seus personatges, la seva soledat i l’alienació social", tot i que creu que ara "és més contundent el pessimisme" de la història. Durant la fase d'elaboració del guió van estar en contacte amb adolescents, professors, psicòlegs i altres persones que coneixen el fenomen de l’assetjament.

Reproduir el model d’assetjament

En aquell moment van comprovar que "algú que ha estat assetjat acaba reproduint aquest model", per això van incidir a "treballar en la fina línia que separa les víctimes i els botxins". L'objectiu era explicar una història amb la qual "la gent marxi cap a casa seva i es pregunti una sèrie de coses", segons Corbacho.

En aquest projecte Corbacho ha deixat de banda la màxima cinematogràfica que desaconsella rodar amb animals i amb nens. "Treballar amb nois és una arma de doble tall, perquè cal motivar-los, però donen molta veritat. No tenen la tècnica interpretativa dels actors amb experiència, però tenen unes reaccions molt reals", ha afirmat.

Els dos matrimonis protagonistes estan formats per Elvira Mínguez i Antonio de la Torre i per Lluís Homar i Paz Padilla, aquesta en un paper allunyat de l'humor. "Sempre tenia el somni que arribés el canvi de registre, i he treballat molt el paper, perquè sabia que era una gran oportunitat. Penso que almenys ho he intentat", ha manifestat Paz Padilla.

Experiència cruel

Per la seva banda, De la Torre, guanyador d'un Goya per Azul oscuro casi negro, ha admès que després d'aquest premi té "més ofertes i la possibilitat de triar les coses". Del seu paper, "un home amb por de no complir el seu rol, fet que el converteix en algú incapaç i bloquejat", l'actor ha explicat que mostra que "ser pare és quelcom impossible d'aprendre".

Un dels protagonistes juvenils, Eduardo Espinilla, ha apuntat que ha viscut l’assetjament durant tota la seva vida, "no de manera directa, però sí com a testimoni", i ha utilitzat aquesta experiència per treure-la en la pel·lícula "de la forma més cruel possible".

elperiodico.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: