ORO NEGRO

Títol original_Black Gold Direcció_Nick Francis i Mark Francia Països_Regne Unit i EUA Any_2006  Durada_82 min Gènere_documental Producció_Nick Francis i Mark Francia Música_Andreas Kapsalis Fotografia_Marc Francis Muntatge_Hugh Williams Estrena a Espanya_28/03/2008 
Edat_TP 

SINOPSI 

Desesperada, una mare soltera abandona el seu fill nounat. Per atzars del destí, el nen queda a les mans d'un vagabund, el qual el criarà com si fos seu. Els anys passen i la dona, ara una actriu famosa, busca recuperar el seu fill, mentre que el noi i el vagabund lluiten per sobreviure. Primer migmetratge realitzat per Charles Chaplin, en el qual reflexiona sobre la crueltat de les institucions socials, la misèria humana i els seus propis anys d'infància, emmarcats en la més absoluta pobresa londinenca.  

CRÍTICA 

Oro negro , l'explotació camperola a tot el món  
 
Just en la línia en la qual 15 milions d'etíops deixen la vida a conseqüència de les inhumanes jornades de treball per sembrar, cultivar i recol·lectar cafè, comença un dels més sucosos negocis del món, on una firma transnacional molt important hi surt guanyant.

 
Això és part del que descobreix el film Oro negro, després d'una investigació meticulosa que va portar els germans Marc i Nick Francis a recórrer diversos països a la recerca dels entretelons de la producció i venda d'aquest gra, tan altament cotitzat.

 
La gira ambulant 

 
En entrevista amb Notimex, els cineastes van explicar que el seu treball, inscrit en la programació de la gira de documentals “'Ambulante”, va exigir anar fins a les mateixes fonts directes d'informació, " ja que només així es podia realitzar un documental seriós". 
D'aquesta forma, Marc i Nick van apuntar que del 2003 al 2006 van visitar diversos països productors de l'aromàtic gra, incloent-hi Mèxic, on es van entrevistar amb pagesos, agents governamentals i empreses d'alt poder econòmic mundial, com la famosa firma Starbucks.

 
Etiòpia, va explicar Marc, "és conegut com el país que produeix els millors grans de cafè del món. Aquí, més de 15 milions de persones entre nens, homes, dones i fins a ancians depenen econòmicament de la producció del cafè, malgrat que els seus ingressos són miserables". 

 
Les seves investigacions 

 
Va ser l’any 2003 quan en aquesta part del món es va portar a terme una cimera multinacional per analitzar els preus del gra i poder estabilitzar les seves altes i baixes al mercat internacional. "Així va néixer la idea de fer el film i mostrar el real i vertader or negre".  
Nick va prendre la paraula per afegir en les seves investigacions entrevistes i visites als camps de cultiu que van llançar dades sorprenents, com, per exemple, "als Estats Units és una indústria que representa ingressos per 80 mil milions de dòlars a l'any". 
Per exemplificar la "brutal" desproporció que existeix entre el pagament als productors i els ingressos dels qui finalment comercien el cafè, Marc va esmentar que mentre que en un establiment Starbucks una tassa costa més de dos dòlars, el productor rep només dos centaus. 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: