MIL AÑOS DE ORACIÓN

Títol original_A Thousand Years of Good Prayers Direcció_Wayne Wang Països_EUA i Japó Any_2007  Durada_87 min  Gènere_drama  Intèrprets_Faye Yu, Henry O, Passa Lychnikoff, Vida Ghahremani Guió_Yiyun Li Producció_ Wayne Wang, Yukie Kito, Rich Cowan Música_ Lesley Barber Fotografia_ Patrick Lindenmaier Muntatge_Deirdre Slevin Estrena a  Espanya_18/04/2008 
Edat_Tots els públics 

SINOPSI 

El Sr. Shi, un vidu de Pequín, visita la seva única filla, Yilan, als EUA. Yilan s'acaba de divorciar i ell vol ajudar-la a refer-se del trauma. El Sr. Shi està decidit a fer que Yilan recuperi el seu matrimoni i refaci la seva vida, però la seva filla acaba evitant-ho quan ell s'obstina a conèixer les causes del divorci. Desconcertat, el Sr. Shi s'aventura a la ciutat i coneix Madam, una senyora gran que va fugir de la revolució iraniana. Tots dos inicien una breu amistat que finalitza quan el fill de la Sra. Madam decideix internar-la en una residència per a gent gran. 

CRÍTICA

·Concha de Oro del Festival de Sant Sebastià a la millor pel·lícula 
·Concha de Plata al millor actor protagonista
 
Wayne Wang, de la mateixa manera que tants esperits inquiets i experimentadors vocacionals del cinema independent nord-americà, gent com ara Steven Soderbergh i Gus van Sant, i fins i tot directors mexicans amb vocació de rodamón i prestigi internacional com Guillermo del Toro i Alfonso Cuarón, va descobrir els avantatges d'alternar el cinema que desitjava fer, les pel·lícules inconfusiblement personals, amb els productes made in Hollywood, calculats, milionaris, de fórmula infal·lible, amb l'única prioritat de l'èxit. Aquesta legítima i pragmàtica actitud imagino que preserva a la vegada la integritat artística i la salut del compte corrent. 
Alguns d'aquests creadors aconsegueixen moure's amb transparent dignitat entre el projecte personal i el mercenari. No és el cas de Wang. Els seus coquetejos amb la gran indústria no han deixat cap títol memorable, però sí pel·lícules afectades, pretensioses, rutinàries i vàcues com El club de la buena estrella, Sucedió en Manhattan i Mi mejor amigo
No obstant això, quan aquest senyor parla amb to intimista d’allò que li importa, quan s’aboca als petits drames de gent solitària o sola, a la catarsi dels conflictes familiars, pot realitzar veritables joies, un cinema tan sensible com suggerent, retrats tragicòmics d'éssers estupefactes o perduts. Atorga als seus personatges autenticitat i sentiment, solidaritat en la desgràcia, involuntari humor. Ocorria en la preciosa, lírica, agredolça i generosa Smoke. També era molt apreciable en l'insòlit i graciós documental sobre el rodatge d'aquesta, Blue in the face, reivindicant els plaers que dóna el tabac, tota una transgressió, ja que en aquesta època s'obria la veda als Estats Units per acorralar els infames fumadors. 
En totes dues trobàvem la figura de Paul Auster, escrivint el guió de la primera i codirigint la segona. Dotze anys després, Auster presideix el Festival de Sant Sebastià que atorga la Concha de Oro a Mil años de oración. I no és un favor al col·lega. Suposa el reconeixement al talent i el pols de Wayne Wang per explicar de manera àcida i tendra la complexa relació entre un ancià xinès que visita als Estats Units una filla que intueix infeliç. El contrast i el distanciament entre aquest supervivent de la Revolució Cultural i la resignada desolació de la seva americanitzada filla són descrits amb subtilesa i profunditat, amb aroma i saviesa. 
El que explica és trist. Parla dels secrets i les mentides que un arriba a creure's per justificar o suportar la seva existència, del sentiment col·lectiu de soledat, de l'angoixa i la impotència davant el sofriment d’allò que més t’estimes. Però també posseeix humor i gràcia mostrant el desconcert d'aquest home davant el nou món, la seva humanitat en els seus intents de comunicació amb els estranys, una poètica no subratllada, un actor a qui arribes a estimar. I t’acomiades d’aquesta cinta commogut, amb gust agredolç, agraït. 
 
Carlos Boyero (El País)


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: