INDIANA JONES Y EL REINO DE LA CALAVERA DE CRISTAL

Títol original_ Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull Direcció_Steven Spielberg País_EUA Any_2008 Durada_124 min Gènere_acció, aventures  Intèrprets_ Harrison Ford (Indiana Jones), Cate Blanchett (Irina Spalko), Karen Allen (Marion), Ray Winstone (Mac), John Hurt, Jim Broadbent, Shia LaBeouf (Mutt) Guió_David Koepp; basat en un argument de George Lucas i Jeff Nathanson Producció_ Frank Marshall Fotografia_ Janusz Kaminski Música_ John Williams Estrena a Espanya_22/05/2008 

SINOPSI 

L'última aventura d'Indiana Jones comença en el desert del sud-oest dels Estats Units el 1957, en plena Guerra Freda. Indy i el seu amic Mac (Ray Winstone) acaben d'escapar-se pels pèls de les urpes d'uns infames agents soviètics en un remot aeroport. El professor Jones torna a casa i s'assabenta que les coses van de mal en pitjor. El seu millor amic, el degà de la Universitat (Jim Broadbent), li diu que molts sospiten de les últimes actuacions d’Indy i que el govern pressiona la Universitat perquè l’acomiadin. Indiana, a punt d'anar-se'n, coneix un jove rebel anomenat Mutt (Shia LaBeouf), que li proposa un tracte. Si l'arqueòleg l'ajuda a resoldre un problema personal, podria fer un dels descobriments més espectaculars de la història; es tracta de la Calavera de Vidre d’Akator, un objecte llegendari que desperta la fascinació, la superstició i la por. Indy i Mutt viatgen al racó més perdut del Perú, terra d'antigues tombes, exploradors oblidats i rumors d'una ciutat d'or. Però no tarden a descobrir que no estan sols; els agents soviètics també volen apoderar-se de la Calavera de Vidre. Els membres d'una unitat militar d'elit, dirigits per la freda, calculadora i letalment bella Irina Spalko (Cate Blanchett), volen apoderar-se de la Calavera, convençuts que ajudarà els soviètics a dominar el món... si aconsegueixen desxifrar el seu secret. Indy i Mutt hauran de despistar els despietats soviètics, seguir la pista d'un misteri insondable, sortejar enemics i amics dubtosos i, sobretot, impedir que la Calavera de Vidre caigui a les mans equivocades. 

NOTES DE PRODUCCIÓ 

Origen de l’argument 

Després de l'estrena d'Indiana Jones y la Última Cruzada, George Lucas havia previst aquesta com l'última pel·lícula en la sèrie d'Indiana Jones, després de sentir que no podia elaborar un argument adequat per a la pròxima pel·lícula sobre el personatge. Originalment, l'acord signat per Paramount Pictures i Spielberg va plantejar l'adaptació de cinc pel·lícules sobre les aventures d'Indiana Jones. Lucas va esmentar que, en cas de trobar un element argumental convincent per a ell, Spielberg i Ford, consideraria la producció de la quarta pel·lícula de la sèrie.

 
El 1992, durant la producció de la sèrie de televisió Las aventuras del joven Indiana Jones, Lucas va trobar un element argumental –igual de fascinant que l'Arca de l'Aliança– per a la nova pel·lícula de Jones: el crani de vidre, relíquia històrica utilitzada, així mateix, en l'argument d'un dels capítols de la tercera temporada de la sèrie televisiva. Llavors, va escriure un esborrany on relacionava el crani de vidre amb una nova aventura del personatge. 

Rodatge 

D'acord amb les declaracions de Spielberg el 2002: «Aquesta nova pel·lícula no tindrà nombrosos efectes especials generats per CGI, ja que es planeja preservar l'estil artístic de la trilogia prèvia», contràriament a l'estil digital del qual ha fet ús Lucas en la major part de les seves pel·lícules.

 
Cate Blanchett va ser confirmada com l'antagonista principal de la pel·lícula, la qual forma part d'un grup d'agents de la Unió Soviètica. Una altra forta candidata per interpretar aquest paper va ser Uma Thurman.

 
Karen Allen va ser contractada per interpretar, de nou, el seu personatge de Marion Ravenwood.  

Sean Connery –actor que va participar com el pare d'Indiana Jones en l'última pel·lícula– va declarar que no apareixeria en aquesta nova entrega perquè estava retirat del cinema.  

John Williams va acceptar fer-se càrrec del so i les partitures musicals del film, tal com ho ha fet en la majoria de les pel·lícules de Spielberg i Lucas, i particularment en la prèvia trilogia del personatge.

 
A diferència de les anteriors pel·lícules d'Indiana Jones, Spielberg volia rodar Indiana Jones 4 als Estats Units, perquè no desitjava apartar-se de la seva família. El rodatge va començar el 18 de juny de 2007 a Deming, Nou Mèxic, on van ser filmades les escenes al·lusives al Marroc en la pel·lícula. El rodatge va continuar a la Universitat de Yale –utilitzada per representar la Universitat Marshall, on Jones és professor d'arqueologia–, ubicada a New Haven, Connecticut. El rodatge es va traslladar després a Hawaii, on va ser filmada una part considerable de les escenes de la pel·lícula. En aquest lloc, van ser filmades les escenes de les selves del Perú, les quals havien estat confidencials durant l'estada de l'equip realitzador a l'illa. Tres setmanes després, l'equip va tornar als Estats Units per rodar noves escenes als estudis de gravació de Downey, Sony, Warner Bros, Paramount Pictures i Universal Studios; tots ells ubicats a Los Angeles, Califòrnia. Després de filmar aquestes escenes, la producció va ser traslladada a Freixe, Califòrnia, per filmar les últimes escenes sobre l'Aeroport Internacional de la Ciutat de Mèxic. Així, el rodatge d'Indiana Jones 4 va concloure el 29 de febrer de 2008. 

Anunci del títol 

Els detalls de la producció i l'argument han estat mantinguts en estricta confidencialitat per Lucas, Spielberg i Ford. Quan es va iniciar la producció de la pel·lícula, els primers van decidir registrar Indiana Jones 4 amb cinc títols diferents: Indiana Jones and the Destroyer of World, Indiana Jones and the Fourth Córner of the Earth, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, Indiana Jones and the Lost City of Gold i  
Indiana Jones and the Quest for the Covenant. Tot i l'acord de privacitat entre l'equip realitzador i els actors de la pel·lícula, durant el lliurament dels MTV Vídeo Music Awards de 2007, Shia LaBeouf va anunciar el títol de la quarta pel·lícula d'Indiana Jones.  


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: