IRON MAN

Direcció_Jon Favreau País_EUA Any_2008 Durada_    Gènere_acció, ciència-ficció  Intèrprets_Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man), Terrence Howard (James Rhodes), Jeff Bridges (Obadiah Stane), Shaun Toub (Yinsen), Gwyneth Paltrow (Pepper Potts), Faran Tahir (Raza)  Guió_Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum i Matt Holloway Producció_Avi Arad i Kevin Feige Música_Ramin Djawadi Fotografia_Matthew Libatique Estrena als EUA_02/05/2008 Estrena a Espanya_30/04/2008 
Edat_

SINOPSI

Basada en l’ emblemàtic superheroi de Marvel, la pel·lícula explica les gestes del multimilionari fabricant d'armes Tony Stark, que s'ha d'enfrontar al seu tèrbol passat després de patir un accident amb una de les seves armes. Equipat amb una armadura d'última generació tecnològica, es converteix en "L'home de ferro" per combatre el mal a escala global. 

NOTES DE PRODUCCIÓ 

El projecte

 
Iron Man, una de les sèries originals de Marvel Comics, ha gaudit d'una llarga i pròspera carrera, que es remunta fins a la primera aparició del personatge en el còmic de Marvel Tals of Suspens, l'abril de 1963. Creat per Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck i Jack Kirby, Tony Stark, l’alter ego d’Iron Man, es va inspirar en part en la personalitat del difunt americà Howard Hughes. "Howard Hughes va ser un dels homes més pintorescos del nostre temps”, comenta el productor executiu Stan Lee. “Va ser inventor, aventurer, multimilionari, tot un Don Joan i, al final, un sonat." 

Lee prossegueix: “el que em va impulsar a crear un personatge com Iron Man va ser que volia fer alguna cosa diferent de l'habitual superheroi. El 1963, Iron Man representava tot el que no agradava als joves lectors d'aquesta època: era un magnat industrial que creava màquines de guerra. Em vaig dir a mi mateix: faré que els agradi a aquests nois, en fer de Tony Stark un tipus ric, amb glamour, atractiu i interessant. A més, li vaig donar un cor feble, de manera que tingués una característica perquè no fos ni de bon tros perfecte i que també donés als lectors alguna cosa per què preocupar-se. El personatge va tenir una acollida sorprenent i, de tots els personatges de Marvel, Iron Man era el que més cartes de noies rebia. Gent de totes les edats va connectar amb el costat humà del personatge.” 

[...] “En el món del còmic, Iron Man se situa amb orgull a la vora de Spider-Man, els X-Men i els 4 Fantàstics”, comenta Kevin Feige, productor. “Així ha estat des de fa dècades, Iron Man ha aconseguit connectar de veritat amb els lectors perquè no és un mutant, no s'ha vist transformat a nivell biològic, ni el va mossegar cap tipus d’animaló genèticament modificat. No és res més que un home que ha utilitzat el seu gran geni per idear una armadura, que és bàsicament la mostra d'enginy humà més gran que mai s’hagi creat.” 
 
El repartiment

 
Mentre els guionistes Fergus i Ostby seguien polint el guió sota la supervisió de Favreau, l'equip creatiu es va posar a buscar un actor capaç de transmetre l'essència d'un personatge tan icònic com el de l'industrial multimilionari i playboy consumat Tony Stark. “Tony Stark és una figura famosa, amb reputació tan bona com dolenta”, explica Favreau. “La seva cara ha adornat moltes vegades els titulars dels diaris, fins i tot abans de convertir-se en Iron Man. Fa anys que està en el negoci de la fabricació d'armes, fins que un bon dia s'adona de les ramificacions que té el que fa per guanyar-se la vida. És com despertar-se un bon dia i adonar-se que ets un dels dolents, quan sempre t'havies considerat un dels bons. A primera vista, sembla tenir-ho tot, però Tony Stark és un individu molt complex que passa per una profunda crisi interna al llarg de la pel·lícula.” Per assignar el paper de Tony Stark, l'equip creatiu va decidir anar contracorrent i optar per l'actor candidat a l'Oscar Robert Downey Jr. “Robert Downey Jr. volia interpretar Tony Stark tant com jo el volia a ell per interpretar el personatge”, recorda Favreau. “No només era l'elecció més òbvia des del punt de vista de l'estudi, sinó que Marvel em va donar llibertat per triar la millor persona per al paper. En les pel·lícules de Marvel, la imatge del superheroi és la gran estrella i han tingut molt èxit anteriorment en contractar actors interessants i amb força, i confiar que la pròpia marca servís com a principal reclam des d'un punt de vista comercial. Això et permet concentrar-te a intentar fer la millor pel·lícula possible i, quan Robert Downey Jr. es va embarcar en el projecte, es va convertir en un autèntic soci en l'aspecte creatiu.” Per a Downey, l'oportunitat d'interpretar Tony Stark i enfundar-se l'armadura vermella i daurada era un somni de la infància fet realitat. “Sóc americà. M'encanten els còmics de Marvel i vaig créixer llegint Iron Man i Spider-Man”, afirma Downey. 
 
La producció

 
[...] L'equip creatiu va decidir ambientar el film a Los Angeles. Amb localitzacions clau com la base aèria d'Edwards, l'històric Movie Road de Lone Pine i els platós de Playa Vista, el director Jon Favreau explica la seva decisió de fer d’Iron Man un superheroi de la Costa Oest. “Iron Man és una aventura que et porta al voltant del món”, diu Favreau. “El personatge de Tony Stark és un tipus involucrat en l'àmbit geopolític mundial, i això amplia considerablement el panorama. Volia ambientar aquesta pel·lícula a la Costa Oest malgrat que el còmic d’Iron Man està ambientat tradicionalment a Nova York, com gairebé tots els còmics de superherois de Marvel. Volia un look diferent, així que en comptes de fer que Iron Man voli entre els gratacels de Nova York, en la pel·lícula tenim l'oceà i les muntanyes de la Costa Oest. També considerava que rodar a Los Angeles ens permetia enllaçar amb el tema de la influència de Howard Hughes i el de la història de l'aviació.” El rodatge va començar als platós de Playa Vista, a Califòrnia, a l'oest de Los Angeles, que servirien de base d'operacions de la producció. La major part de la pel·lícula es va rodar en dos platós la història dels quals els relaciona directament amb Howard Hughes.


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: