SEDA

Títol original_ Silk Direcció_ François Girard Països_ Canadà, Italia i Japó Any_2007 Durada_107 min Gènere_Drama Interpretació_ Michael Pitt (Hervé Joncour), Keira Knightley (Hélène Joncour), Alfred Molina (Baldabiou), Kôji Yakusho (Hara Jubei), Mark Rendall (Ludovic), Miki Nakatani (Madame Blanche), Toni Bertorelli (Verdun) Guió_ François Girard i Michael Golding; basat en la novel·la d’Alessandro Baricco Producció_ Niv Fichman, Nadine Luque, Domenico Procacci i Sonoko Sakai Música_ Ryuichi Sakamoto Fotografia_Alain Dostie Muntatge_Pia Di Ciaula Disseny de producció_ François Seguin Vestuari_ Kazuko Kurosawa i Carlo Poggioli_Estrena a Espanya_19/03/08 
Edat_ + 7  

SINOPSI

A mitjan segle XIX, en plena crisi de la seda per una plaga mundial, un jove rep l'encàrrec de travessar Europa fins al Japó per aconseguir ous de cucs sans. Separat de la seva estimada i superant tota classe de dificultats, l'aventurer arriba a Orient, on s'enamora de la concubina del comerciant amb qui ha de fer tractes. La noia es convertirà en la seva obsessió i li farà replantejar la seva vida, a més de posar en perill el negoci. Drama èpic del director d'El violín rojo

CRÍTICA 

Adaptar la bellíssima novel·la d’Alessandro Baricco Seda, un text tan breu com intens, emocionant i sensual, no era una empresa fàcil. I François Girbaud, malgrat el digne precedent del seu film anterior El violín rojo, no ha resultat la millor opció per fer-se’n càrrec. El realitzador canadenc, amb experiència també en la filmació de concerts i documentals musicals, no aprofita aquest bagatge per trobar a la pel·lícula un ritme propi que s’equipari a la musicalitat del text original. Ni tan sols recorrent a una interessant banda sonora d’aires minimalistes del japonès Ryuichi Sakamoto.  
 
En pel·lícula, Seda resulta feixuga i pesadament narrativa quan, paradoxalment, es basa en un text més proper a la prosa poètica que a una novel·la. El realitzador cau en els paranys habituals del melodrama exòtic amb la seva dependència excessiva de la música i la fotografia de paisatges, i recorre a una posada en escena i un muntatge massa convencionals.  
 
Michael Pitt, jove icona del cinema indie, dóna la imatge, però no transmet la profunditat d’un personatge que, amb el seu trajecte des de França fins al Japó, s’enfronta en realitat a un viatge interior a través de la sensualitat i l’amor a la seva dona, Hélène, interpretada per una Keira Knightley amb tanta bellesa com poca intensitat emocional. En aquest intent fallit d’adaptar la poètica de Baricco, Seda queda només com una mostra correcta, però poc perdurable, d’un cinema sentimental poc exigent. 

capgros.cat


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: