AHORA O NUNCA

Títol original_The bucket list  Direcció_Rob Reiner  País_EUA  Any_2007  Durada_97 min  Gènere_comèdia dramàtica  Intèrprets_Jack Nicholson (Edward Cole), Morgan Freeman (Carter Chambers), Sean Hayes (Thomas), Rob Morrow (Dr. Hollins), Beverly Todd (Virginia), Alfonso Freeman (Roger Chambers), Rowena King (Angelica)  Guió_Justin Zackham  Producció_Craig Zadan, Neil Meron, Alan Greisman i Rob Reiner  Música_Marc Shaiman  Fotografia_John Schwartzman  Estrena als EUA_11/1/2008  Estrena a Espanya_1/2/2008 
Edat_+13 

SINOPSI

Fa molt temps, el professor de filosofia de Carter Chambers, en el seu primer any de carrera, va suggerir als seus estudiants que elaboressin una "llista de desitjos", un recompte de totes les coses que volien fer, veure i experimentar en la vida abans de morir. Però, mentre Carter encara estava intentant aclarir els seus somnis i plans privats, la realitat es va entremetre: matrimoni, fills, una multitud de responsabilitats i, finalment, una feina de mecànic d'automòbils durant 46 anys, gradualment van canviar la seva idea del que era una llista de desitjos en poc més que un record agredolç d'oportunitats perdudes i en un exercici mental en el qual pensava de tant en tant per passar el temps mentre treballava sota la capota d'un cotxe. Mentrestant, el multimilionari empresari Edward Cole mai va veure una llista sense pensar en els beneficis. Sempre estava massa atrafegat fent diners i construint un imperi per pensar en quines podrien ser les seves necessitats més profundes, més enllà de la següent adquisició o una tassa de cafè per a gurmets. Però llavors la vida va donar a tots dos un toc d'atenció urgent i inesperat. Carter i Edward es van trobar compartint una habitació d'hospital amb molt temps per pensar en el que succeiria a continuació, i en quant d'això estava a les seves mans. Malgrat les seves diferències, aviat van descobrir que tenien dues coses molt importants en comú: una necessitat no satisfeta d'acceptar-se a si mateixos i les eleccions que havien fet, i un desig urgent de passar el temps que havien perdut fent tot allò que sempre van voler fer. Així que, en contra de les ordres del metge i del sentit comú, aquests dos autèntics desconeguts abandonen l'hospital i es llancen junts a la carretera per viure l'aventura de les seves vides.

NOTES DE PRODUCCIÓ 

El director i productor Rob Reiner només havia llegit deu pàgines del guió de The Bucket List quan va dir al seu soci en la producció Alan Greisman que havia trobat el seu següent projecte. Com Greisman recorda: “Li vaig dir que llegís la resta, només per estar segur, però no hi havia cap dubte sobre això. Es tractava d'un tema que li arribava al cor i, sense haver de llegir més, ho tenia clar. ‘M'encanta aquesta història; conec aquests personatges', va dir. ‘Això és tot”‘. A continuació, tots dos es van posar en contacte amb els productors Craig Zadan i Neil Meron de Storyline Entertainment, que els havien enviat el guió, i van començar a fer plans que farien que la producció de The Bucket List s'iniciés aquell mateix any. Reiner va reaccionar davant la història d'una manera immediata i profundament personal, i creia que tractava temes amb els quals molta gent es podia identificar. “La generació del baby boom, en concret, està començant a examinar i avaluar les seves vides d'una manera més profunda, i els temes que tracta The Bucket List li resulten familiars. Els que tenim pares o avis carregats d'anys podem apreciar el que significa recordar el temps perdut i també mirar cap endavant i pensar en el que estem fent amb el temps que se'ns ha concedit. Sabia que aquest era un tema que, sens dubte, volia tractar ara.” “Hi havia alguna cosa en ella”, afegeix, esmentant les possibilitats de la història per a l'humor natural i per a les situacions humanes íntimament personals, per no esmentar “la gran aventura que porta aquests dos homes pel món a fi de descobrir el que ha estat bullint dins d'ells tota la seva vida.” A Zadan i Meron no els va sorprendre, perquè ells mateixos s'havien enamorat de la història després que The Bucket List hagués despertat l'interès del seu cap de desenvolupament de pel·lícules, Travis Knox, un dels productors executius de la pel·lícula. “Va ser com qualsevol altra nit quan vaig portar a casa una pila de guions per llegir, però aquest va ser el primer en molt temps que no vaig poder deixar de llegir. Era especial, una combinació única d'humor i sentiment. Havia de participar en la pel·lícula”, diu Knox, recordant com a continuació va portar el guió a Zadan i Meron i va suggerir Reiner, amb el qual els productors havien parlat recentment sobre un tema totalment diferent i havien establert una innegable relació creativa. 

Reconeixent la impressionant obra de Reiner, Zadan recorda: “El que ens va agradar de Rob va ser la seva capacitat per trobar l'humor en temes emocionals. És aquesta profunditat el que fa que tingui tant d’impacte com a director i exactament el que tots volíem per a The Bucket List.” 

Greisman comenta: “Es tracta d'una història sobre l'amistat i l'amor i sobre descobrir el que és realment important en la vida. Desperta moltes emocions, però al mateix temps et fa riure, i al final crec que diu quelcom important sobre la condició humana.” A més, ens recorda, com afirma Jack Nicholson: “Són les coses que no fas en la vida, les que més lamentes, no les que fas.” 

La creixent –i sovint intensa–compenetració que s'estableix entre aquests dos improbables companys de viatge és el que dóna impuls a la història. Tot i que són pols oposats pel que fa a la procedència, temperament, experiència i en molts altres aspectes, el que comparteixen compensa de sobres aquestes diferències superficials. 

Morgan Freeman, que interpreta Carter, comenta: “T’atreu la gent amb la qual tens alguna cosa en comú, i aquests dos tenen alguna cosa molt important en comú. Tenen la resta de la seva vida a les seves mans i tots dos ho saben. Quan Carter coneix Edward, se li ofereix l'oportunitat de fer les coses d’una manera diferent per primer cop, de viure a la seva manera. Per a un home que té la sensació que ha passat la seva vida fent el que és millor per a tots els altres, això és molt fort.” 

labutaca.net


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: