JUMPER

Direcció_Doug Liman  País_EUA  Any_2008  Durada_88 min  Gènere_acció, ciència-ficció, thriller  Intèrprets_Hayden Christensen (Davey), Jamie Bell (Griffin), Samuel L. Jackson (Cox), Rachel Bilson (Millie), Tom Hulce (Mr. Bowker), Michael Rooker (William Rice), Katie Boland (Sue Kimmell), Sean Baek (Lawrence Simmons), AnnaSophia Robb (Millie jove)  Guió_David S. Goyer, Jim Uhls i Simon Kinberg; basat en la novel·la de Steven Gould  Producció_Stacy Maes, Jay Sanders, Lucas Foster i Simon Kinberg  Música_John Powell  Fotografia_Barry Peterson  Estrena a Espanya_15/2/2008

SINOPSI

Una anomalia genètica permet a un jove teletransportar-se a qualsevol lloc. Descobreix que aquest do ha existit durant segles i, de sobte, es troba en una guerra que s'ha estat lliurant entre els ”Saltadors” i els que han jurat destruir-los.

NOTES DE PRODUCCIÓ 

L'emocionant i imaginatiu relat de Jumper és, en paraules del coguionista i productor Simon Kinberg, “la història de l'origen d'un heroi –un heroi accidental i a desgrat, que està a punt de preguntar-se què passaria si utilitzés els seus extraordinaris poders per ajudar aquells que es troben en perill”. El director Doug Liman, Kinberg i el productor Lucas Foster han dedicat uns quants anys a desenvolupar no només el guió de Jumper, sinó també la mitologia i els generosos antecedents d'una aventura èpica sobre un jove que intenta portar una vida normal malgrat la seva fantàstica capacitat plena de temptacions per teletransportar-se a qualsevol lloc del món en un instant. Per a Doug Liman, amb una passió i especial habilitat per a l'acció més temerària en pel·lícules de personatges singulars que ja hem pogut apreciar en dos dels thrillers de més èxit i aclamats –Sr. y Sra. Smith i The Bourne Identity (El caso Bourne)– el potencial de Jumper era irresistible. Era una oportunitat per aplicar el seu toc hipermodern en l'ara venerable gènere d’acció. “La majoria d'històries que veiem sobre superherois es van escriure realment fa un segle”, assenyala Liman. “Però el que em va encantar de Jumper és que resulta molt fresca i moderna. Finalment, es va convertir en el desafiament creatiu més gran de la meva carrera.” L'evolució de la història va començar en un parell de novel·les de ciència-ficció per a joves i adults de l'autor Steven Gould, Jumper i Reflex, que presentaven el personatge de David Rice, un jove amb problemes amb capacitats de teletransport que sense una explicació aparent l’ajudaven a iniciar una vida de somni allunyada del dolor del seu passat. Després de debutar amb fortes lloances tant de la crítica com dels lectors, la sèrie de Gould va assolir repercussió, i es va fer patent que la història tenia potencial per anar més enllà. Quan els productors executius Vince Gerardis i Ralph M. Vicinanza van trobar els llibres, van saber immediatament que tenien el material necessari per a una gran aventura cinematogràfica. És en aquell moment quan David Goyer, el sol·licitat guionista que va créixer amb els superherois clàssics i dolents de thrillers d'acció com Blade i Batman Begins, entra en escena. No només va adaptar el relat de Gould per a la pantalla sinó que el va augmentar incorporant-hi el personatge de Griffin, un altre saltador misteriós que s’ha estat escapant des que era nen, i afegeix més profunditat a la història. En el procés, va fer miques les convencions habituals dels relats de superherois i va aprofundir sobre com els personatges es resisteixen poderosament davant les temptacions ofertes pels seus consumats poders d'escapisme. Va desenvolupar la història d'emocions sense fi cap a la improbable història d'un jove que aprèn les conseqüències de la llibertat total. 

“El que em va encantar de l'esborrany original de David Goyer és que tractava d'algú que aconsegueix superpoders i la primera cosa que fa és anar a robar un banc. Em va agradar la crua honestedat del fet”, diu Doug Liman. “Era quelcom que no havia vist abans i, com a director de pel·lícules centrades en un personatge, em va interessar poderosament. També em va atreure com d’imaginatiu i extravagant podria ser davant un univers així. Després d'haver rodat dues pel·lícules d'acció seguides, em va atreure el desafiament de treballar amb uns personatges tan profunds i complexos.” 

També el productor Lucas Foster es va sentir atret per l'enfocament de Goyer, especialment per la manera com emfatitza la humanitat que sorgeix de l'interior del poder sobrehumà d'un jove. “Poder saltar ofereix a David Rice una via d'escapament a la seva infeliç vida familiar, però també el col·loca sol davant del món, on haurà d'aprendre a ser un adult i tenir el valor suficient per enfrontar-se a les dures proves que ens presenta la vida”, afegeix Foster. “La manera com David ha d'aprendre a aixecar-se i enfrontar-se a les seves pors cara a cara és quelcom amb què tots podem identificar-nos. Al mateix temps que la seva situació com a saltador és única, existeix alguna cosa universal en la seva història.” 

Liman, Kinberg i Foster es van proposar, partint del que havien escrit Gould, Goyer i un segon guionista, Jim Uhls, desenvolupar una vasta història per als saltadors, la capacitat dels quals per dominar el temps i l'espai amb les seves ments es transmet en un llinatge familiar que pot rastrejar-se fins fa diversos milers d'anys. [...] 

labutaca.net


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: