JUNTOS, NADA MÁS

Títol original_Ensemble, c'est tout  Direcció_Claude Berri  País_França  Any_2007  Durada_97 min  Gènere_drama romàntic  Intèrprets_Audrey Tautou (Camille), Guillaume Canet (Franck), Laurent Stocker (Philibert), Françoise Bertin (Paulette), Béatrice Michel (Carine) Guió_Claude Berri; basat en la novel·la d’Anna Gavalda  Producció_Claude Berri  Música_Frédéric Botton  Fotografia_Agnes Godard  Estrena  a França_21/3/2007  Estrena a Espanya_23/11/2007 
Edat: +7 

SINOPSI

Narra la història de quatre supervivents, personatges macats per la vida, que en trobar-se se salven d'un naufragi anunciat: Camille és una noia que neteja oficines; Franck, un cuiner amb un caràcter difícil; Philibert, un aristòcrata amant de la història, i Paulette, una dona gran sola i fràgil. La relació que s'estableix entre aquests perdedors canviarà de manera radical les seves vides.

CRÍTICA

El veterà realitzador francès Claude Berri, basant-se en la novel·la homònima d'Anna Gavalda, il·lustra el seu propi guió pel qual desfilen els seus quatre protagonistes principals, persones modestes i senzilles, sense grans metes, necessitades d’escalf humà, solitàries a la força, amb un passat familiar que ha determinat la seva soledat i mediocritat. Habitants anònims d'una societat que els permet subsistir i els obliga a unir-se com a recurs emotiu, ja que no tenen ningú més. El final de la unió dels dos protagonistes principals és l'única sortida que els queda. 
 
Lluny dels personatges entranyables de Truffaut, de l'albir dels de Renoir, o del tipisme bonàs dels de Clair, i de la poesia arran de carrer dels de Carnet, els que aquí se'ns presenta, que no són simpàtics ni antipàtics, únicament comprensibles, són els arquetips anònims, bona gent, d'una societat on l’“anar tirant”, és un èxit. 

Claude Berri, recordat a les nostres pantalles per El manatial de las colinas (‘Jean de Florette’, 1986), La venganza de Manon (‘Manon donis sources’, 1986) o Amor en tiempos de guerra (‘Lucie Aubrac’, 1997), en la maduresa del seu estil, narra sense pressa ni morositat l'aventura emocional dels protagonistes, sense caure en l'afectació, amb el ritme adequat al que succeeix, sense temps morts però amb pudor, sense escarafalls: el que ens narra ja té prou grapa. Una banda sonora adequada i l'encertada composició dels actors, on torna a destacar la mirada i el somriure d'Audrey Tautou, la triomfadora de Amelie, i el treball de la veterana Françoise Bertin, ajuden a la credibilitat d'aquesta història agredolça. Pel·lícula universal, més enllà de les modes i que ens recorda que la majoria anònima també té dret a la felicitat. 

Angel Luis Inurria_cineparaleer.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: