TIERRA

Títol original_ Earth Direcció_ Alastair Fothergill i Mark Linfield  Països_ Regne Unit i Alemanya  Any_ 2007  Durada_ 99 min  Gènere_ documental  Guió_ Leslie Megahey, Alastair Fothergill i Mark Linfield  Producció_ Sophokles Tasioulis i Alix Tidmarsh  Música_ George Fenton  Estrena a Espanya_ 26/10/2007
Edat: TP

SINOPSI

Els autors de la pel·lícula Deep blue emprenen un fascinant viatge per la Terra, de nord a sud i al llarg de les quatre estacions, per retratar els contrastos entre les diferents parts del planeta i les seves transformacions naturals. En el documental es poden veure les condicions de supervivència d'algunes espècies animals, i el seu comportament natural, de vegades amb elements molt còmics.

CRÍTICA

D'un temps ençà, tots els científics ratifiquen una dada concreta: el descens de gel als pols demostra l'escalfament global que està provocant canvis en la vida en el planeta. Sens dubte, aquest descens del gel per augment de la temperatura es donava des de fa molts anys, segles amb seguretat, però és ara quan en percebem amb més claredat els efectes i quan els humans comencem a prendre consciència que, o tenim cura de l'hàbitat o les conseqüències per a futures generacions seran terribles.  

En aquesta voràgine de conscienciadors que estan fent campanya reivindicativa per animar-nos a conservar l'entorn natural en el qual vivim, hi ha des d'ONG, que fan aquesta tasca des de fa anys, com Greenpeace, fins a nous personatges que han pujat a aquest carro, com l'exvicepresident dels Estats Units Al Gore, personatge que rebrà el Nobel de la Pau, quan molts ens preguntem per què no va prendre mesures protectores del medi ambient quan tenia poder polític i, en canvi, ara es postula com a capdavanter d'una realitat per la qual el seu país, el més influent del món, no va ser capaç ni de ratificar els acords de Kyoto. Una moda això del canvi climàtic? Segurament que no, perquè hi ha dades reals que avalen la gravetat de la situació, però també és cert que hi haurà personatges i col·lectius que s'hi enganxaran, com a mercenaris de la societat, per treure'n la seva part de profit, com abans van fer amb altres problemes que van preocupar el món.  

En aquest afany generalitzat per conscienciar sobre allò que passa amb el medi ambient, la BBC ha realitzat el film Tierra . Un documental amb intencions pedagògiques i comercials. Pedagògiques perquè mostra d'una manera senzilla i narrativa el que està succeint en el planeta; comercials perquè el film està rodat d'una manera bastant efectista que permet a l'espectador quedar atrapat per les imatges que li són mostrades, sense que els 99 minuts de durada es facin lents o pesats. Amb el fil narratiu del transcurs de l'any i d'una família d'óssos polars –la primera vegada que aquest animal ha estat rodat en el seu hàbitat natural de l'Àrtic–, el documental va mostrant les aventures de diferents animals (des de marins fins a voladors passant pels terrestres), molts d'ells d'espècies en vies d'extinció, per trobar aigua i aliment, dues necessitats bàsiques de qualsevol ésser viu. En aquest viatge que realitzen anirem comprovant les dificultats que van trobant per satisfer-les i se'ns ensenya com la pèrdua de gel als pols incrementarà encara més aquestes dificultats. La parella d'óssos polars té dos cadells, criatures capaces de despertar en l'espectador els sentiments més tendres i ells seran aquestes futures generacions que hauran de lluitar amb un planeta més contaminat, més difícil d'habitar i amb més perills per a ells. Moralitat que se'ns llança als espectadors: a les nostres mans està cuidar la terra i evitar que les generacions venidores, d'animals racionals i irracionals, pateixin els danys de viure en un planeta inhabitable. 

Film amb una excel·lent fotografia, deguda a la quantitat d'experts professionals que hi han intervingut utilitzant les tècniques més avançades en aquest camp. Amb una estructura narrativa senzilla, en aquesta línia pedagògica de la qual parlàvem abans, recorrent al fos en negre per assenyalar els trànsits entre cadascuna de les històries dels animals que intervenen en el film. Cal assenyalar la veu del narrador, una veu en off que ens porta de la mà durant tota la projecció, i ens explica de manera clara i emfàtica el que subjau en les imatges. La veu de Constantino Romero, amb un to menys greu que de costum, resulta una dimensió fonamental per al documental.

María Teresa S. Lancis_cineparaleer.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: