LA CARTA ESFÉRICA

Direcció_ Imanol Uribe  País_ Espanya  Any_ 2007  Durada_ 100 min  Gènere_ drama   
Intèrprets_ Carmelo Gómez (Coy), Aitana Sánchez-Gijón (Tánger Soto), Enrico Lo Verso (Nino Palermo), Javier García Gallego (El Piloto), Gonzalo Cunill (Horacio Kiskoros), Lucina Gil (Rocío Gamboa), Carlos Kaniowsky (Perona)  Guió_ Imanol Uribe; basat en la novel·la d'Arturo Pérez-Reverte  Música_ Bingen Mendizábal  Fotografia_ Javier Aguirresarobe  Estrena a Espanya_ 31/8/2007

Edat: +7

SINOPSI

Coy, un mariner desterrat del mar per un accident de navegació ocorregut durant la seva guàrdia, coneix a Barcelona, en una subhasta d'objectes navals, una dona atractiva i misteriosa, Tánger, que en dura pugna amb un aventurer italià, Nino Palermo, aconsegueix una joia cartogràfica: l'Atles Marítim d'Urrutia. Un quart personatge apareixerà també en escena, Horacio Kiskoros, un argentí de fosc passat que utilitza mètodes molt més expeditius per aconseguir el que persegueix. Coy anirà descobrint a poc a poc que aquests tres personatges tenen un objectiu comú: el Dei Gloria , un bergantí enfonsat prop de les costes de Cartagena fa ja tres segles i que transportava un misteriós tresor relacionat amb l'expulsió dels jesuïtes d'Espanya.

ENTREVISTA AMB EL DIRECTOR

Quina ha estat la seva intenció a l'hora de tirar endavant La carta esférica
Normalment, no dono cap missatge. Em va atreure el llibre d'Arturo perquè connecta amb la literatura i el cinema d'aventures que m'agradava a mi quan era jove. Aquesta ha estat la intenció.  

És a dir, que entretenir i...  
Sobre els missatges, que cadascú llegeixi el que vulgui. Jo, fonamentalment, el que sé és perquè m'ha interessat fer-la, perquè d'alguna manera connecta amb aquest esperit d'aventures juvenil de les meves lectures de quan era jove.  

De quins autors parlem?  
Doncs, fixa't, com L'illa del tresor , és a dir què imagina't.  

No em digui res més... Per cert, serà una bona promoció per a aquesta pel·lícula l'escàndol serial de l' Odyssey ?  
Bah, jo crec que aquestes coses no influeixen gaire. Que coincideixi en el temps amb l'estrena de la cinta serà indiferent. El que sí és atractiu és que demostra que la realitat no està tan lluny de la ficció. O a l'inrevés. Perquè el succés que s'explica en aquesta pel·lícula és molt semblant al que va succeir amb l' Odyssey .  

Creu que els cercatresors d'avui dia són els pirates del segle XXI?  
D'alguna manera sí. Són, per descomptat, uns pirates molt menys atractius, ja que són més tecnològics. El concepte de pirata sempre té aquest costat romàntic de ruptura que els de l' Odyssey no tenen.  

Carmelo Gómez és el seu actor fetitxe –ja havien coincidit a Días contados , El viaje de Carol i Extraños– . Com el definiria?  
És, d'una banda, un actor molt sòlid, i sobretot, té una qualitat importantíssima, i és que s'entrega en cos i ànima en cada treball que fa. Li treu punta a tot i ho prepara a consciència. Perquè et facis una idea, a La carta esférica el seu personatge ha de baixar a un vaixell naufragat. Ho vam rodar en un de veritat, a 27 metres de profunditat, i Carmelo és qui ho fa. Es va preparar durant tot l'estiu anterior a la filmació per evitar que ho fes un doble per ell.  

Com va sorgir la idea de treballar amb Aitana?  
Donant-li voltes al tema, vaig recórrer moltes cares. Jo el que acostumo a fer normalment és pensar en un actor o una actriu per al personatge que tinc entre mans i després de somiar i dormir amb ell, mentalment –riu–, durant molt temps... […] Doncs això, després de donar-li moltes voltes, quan es manté després de dos, tres o quatre setmanes, o fins i tot un mes, llavors em decideixo a trucar-li. Al meu cap, la que més va aguantar per al personatge va ser Aitana, i ara no me n'imagino cap altra.

I què li han semblat les adaptacions que s'han fet per al cinema de les novel·les de Pérez Reverte?  
És molt difícil. Quan et dediques al cinema i agafes un llibre per treballar sobre ell, l'adaptació que tu faries no s'assembla mai a la que fan els altres, lògicament. Altres directors pensaran el mateix quan vegin La carta esférica . Feta aquesta excepció, la que més em va agradar de totes les adaptacions que s 'han fet de les obres de Pérez Reverte és la pel·lícula de Pedro Olea, El maestro de esgrima .  

Pérez Reverte ja ha vist la pel·lícula?  
Sí, el primer. Està molt content de l'adaptació.


locoporelcine.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: