ADIÓS BAFANA

Fitxa tècnica

Direcció: Bille August 
Països: França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Regne Unit i Sud-àfrica 
Any: 2007 
Durada: 117 min 
Gènere: drama
Guió: Greg Latter i Bille August 
Producció: Jean-Luc van Damme, Ilann Girard i Andro Steinborn 
Música: Dario Marianelli 
Fotografia: Robert Fraisse 
Muntatge: Hervé Schneidt 
Disseny de producció: Tom Hannam 
Vestuari: Diana Cilliers 

Fitxa artística

Joseph Fiennes (James Gregory),
Dennis Haysbert (Nelson Mandela),
Diane Kruger (Gloria Gregory),
Faith Ndukwana (Winnie Mandela),
Terry Pheto (Zindzi Mandela),
Lesley Mongezi (Walter Sisulu),
Zingi Mtuluza (Raymond Mhlaba),
Mehboob Bawa (Ahmed Kathadra),
Shakes Myeko (Andrew),
Sizwe Msutu (Cyril)

Sinopsi

Sud-àfrica, 1968. Vint-i-cinc milions de negres estan sotmesos per quatre milions de blancs gràcies al brutal règim d' apartheid imposat pel Partit Nacionalista al poder. Els negres no tenen dret a vot, a tenir terres, a moure's lliurement, a tenir un negoci, una casa ni educació. Decidits a retenir el poder, els blancs prohibeixen qualsevol mena d'organització negra, exiliant o empresonant per tota la vida els seus líders a Robben Island. James Gregory considera els negres com subhumans. Va créixer en una granja del Transkei i va aprendre a parlar xosa de nen, per això és la persona ideal per fer de carceller de Nelson Mandela i dels seus companys a Robben Island. Parla el seu idioma i pot espiar-los. Però passa tot el contrari. La influència de Mandela fa que la lleialtat del carceller s'inclini a poc a poc cap a la lluita d'alliberament de Sud-àfrica.

Entrevista amb el director

Què vol dir “Bafana”? 
Bafana significa ‘noi' en xosa. James Gregory va créixer en una granja totalment aïllada i el seu únic amic era un nen negre. El títol fa referència a aquesta relació que, temps després, li va servir per entrar en contacte amb Mandela. 

Tothom coneix Nelson Mandela, però, qui és James Gregory? 
James Gregory arriba a Robben Island a finals dels anys seixanta. És un home senzill, sense educació, i el seu únic afany és convertir-se en un carceller modèlic. Ha estat format per les forces més brutals del règim, dóna suport al sistema de l' apartheid amb fervor i està convençut que els negres són ciutadans de segona. Obté un lloc a l'oficina de censura perquè parla xosa (un idioma natiu). Més tard començarà a tenir contacte diàriament amb Mandela (que ja fa un parell d'anys que és a Robben Island). El considera el pitjor terrorista del món, com avui passa amb Bin Laden. Però Mandela és intel·ligent, carismàtic, i James comença lentament a interessar-se per ell i les seves idees d'una Sud-àfrica lliure i democràtica. 

De quina manera van fer canviar Gregory les idees de Mandela? 
A causa de la creixent simpatia que James sent pels presos, les autoritats de la presó decideixen enviar-lo a Ciutat del Cap. Poc després, decideixen traslladar Nelson Mandela per por que sigui assassinat, i els dos homes tornen a trobar-se. La història acaba el 1990, quan Mandela recobra la llibertat. Han passat més de dues dècades junts, fet que permet que s'hagi forjat una relació única i especial. 

Per què continua commovent-nos aquesta història avui? 
El meravellós de la història és que, gràcies a Mandela, James és capaç de canviar les seves creences més fonamentals. Podria dir-se que es converteix en una prova vivent de les idees de Mandela sobre la capacitat de canvi de l'ésser humà. La història es basa en aquesta premissa. Em sembla una història important d'explicar, no només per a Sud-àfrica, sinó per al món. Demostra la importància de la reconciliació, sobretot en un món on hi ha més conflictes que mai. Només sobreviurem a través de la reconciliació. 

Sap si Nelson Mandela i James Gregory van tornar a veure's? 
Es van veure un parell de vegades, però no oblidem que quan Mandela per fi surt de la presó, és un nou principi per a Sud-àfrica i comença el projecte vital del líder sud-africà. Però per a James Gregory, el projecte vital era Mandela, i el comiat va ser un moment agredolç. D'aquí el títol, Adiós Bafana

Com veu James, Glòria i Mandela, els tres personatges principals? 
James és un home senzill, estima la seva família, però també és molt ambiciós i està decidit a ser un carceller modèlic. A poc a poc, com més parla amb Mandela, més dubta de les seves idees sobre el sistema de l' apartheid i comença a canviar. Això crea un conflicte familiar ja que podria perdre la feina, perdre- ho tot. ¿Ha d'abraçar les idees de Mandela sobre una Sud-àfrica lliure i democràtica o ha de seguir fidel a les velles idees tan arrelades en la seva família? Està dividit entre els dos móns. Els que abans eren els seus enemics són els seus amics i els que van ser els seus amics són els seus enemics. 

I Glòria? 
És possible que Glòria desitgi encara més que el seu marit que aquest pugi en l'escalafó de funcionaris penals. Quan s'adona que James està cada vegada més a prop de Mandela, no sap si ha de ser lleial al seu marit o a les seves idees segregacionistes. Amb el temps, comprèn que ha de ser lleial al seu marit i també passa per un canvi. 

Mandela? 
Mandela és Mandela. Què es pot dir de Mandela? Té idees tan poderoses, tan grans. Un dels reptes més grans d'aquesta pel·lícula va ser aconseguir fer un retrat correcte de Mandela, perquè molt poques persones en aquest món no coneixen la seva imatge. Tots sabem alguna cosa de Mandela, tots hem vist imatges seves, sabem com parla, com es mou, coneixem les seves idees. Aconseguir retratar això correctament va representar un repte enorme. 

labutaca.net


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: