ATLES DE GEOGRAFIA HUMANA

Fitxa tècnica

Direcció: Azucena Rodríguez 
País: Espanya 
Any: 2007 
Durada: 100 min 
Gènere: drama
Guió: Nicolás Saad i Azucena Rodríguez; basat en la novel·la d'Almudena Grandes 
Producció: Gerardo Herrero 
Fotografia: Xavier Gil 
Muntatge: Nacho Ruiz Capillas 
Direcció artística: Ana Alvargonzález

Fitxa artística

Montse Germán (Rosa),
María Bouzas (Marisa),
Cuca Escribano (Ana),
Rosa Vila (Fran)

Sinopsi

Fran, Rosa, Ana i Marisa treballen al Departament d'Obres de Consulta d'un grup editorial. Durant alguns mesos han de realitzar en equip un atles de geografia que es vendrà en fascicles. En aquest temps sorgeixen uns quants problemes propis del treball en equip, però el que veritablement importa és que totes quatre, cadascuna a la seva manera i en circumstàncies molt diferents, estan redefinint les seves vides.

Crítica

Atles de geografia humana partia d'una idea interessant: explicar un moment crucial en la vida personal de quatre dones molt diferents, per a les quals les seves relacions personals i amoroses estan a punt de canviar dràsticament, i mostrar així l'amor des de quatre perspectives diferents, acompanyant el desenvolupament de cadascuna d'elles. La història ha estat adaptada de la novel·la homònima d'Almudena Grandes, i la directora, Azucena Rodríguez, aconsegueix donar a la narració un to adequat i correcte.

No obstant això, l'objectiu central de la cinta queda fins a cert punt malaguanyat per la naturalesa mateixa dels personatges. Tant els masculins com els femenins són en excés arquetípics. La casada insatisfeta però resignada, la dona que va passar per l'altar jove i es va divorciar després, la solterassa somiadora i la dona exigent que sap que el seu marit l'enganya, resulten personatges que l'espectador creu haver vist ja moltes vegades. 

I el mateix es pot dir dels seus problemes de parella. La infidelitat, els problemes d'una relació amb una persona casada, les pors en llançar-se a una parella nova... Tot respon, en línies generals, a tòpics molt estesos i molt gastats. Amb tot, la cinta no arriba a ser avorrida, i Rodríguez sap barrejar els elements passionals amb tocs humorístics per mantenir l'interès del relat. 

El repartiment es manté a un bon nivell, destacant el personatge de Marisa, molt aconseguit per l'actriu María Bouzas, que el dota d'una tendresa i una credibilitat excel·lents, i uns elements humorístics que constitueixen un bon contrapunt a la resta de les històries que presenta aquesta irregular cinta.

David Gallego - diariosur.es


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: