ATRAPA EL FUEGO

Fitxa tècnica

Direcció: Phillip Noyce
Països:
Regne Unit, República de Sud-àfrica i EUA 
Any: 2006 
Durada: 101 min 
Gènere: Drama, thriller
Guió: Shawn Slovo 
Producció: Tin Bevan, Eric Fellner, Anthony Minghella i Robyn Slovo 
Producció executiva: Sydney Pollack, Debra Hayward i Liza Chasin 
Música: Philip Miller
Fotografia:
Ron Fortunato i Garry Phillips 
Muntatge: Jill Bilcock 
Disseny de producció: Johnny Breedt 
Vestuari: Reza Levy 

Fitxa artística

Tim Robbins (Nic Vos),
Derek Luke (Patrick Chamusso),
Bonnie Henna (Precious Chamusso),
Mncedisi Shabangu (Zuko September)

Sinopsi

A principis dels anys vuitanta, Sud-àfrica viu una de les etapes més conflictives de la seva història recent a causa de l' apartheid . La comunitat negra, que és majoria al país, viu sota un règim dictatorial que provoca la seva segregació. La refineria de Secunda s'ha convertit en un dels emblemes nacionals pel que fa a la productivitat. Hi treballen assalariats de raça negra com Patrick Chamusso, el qual en les estones lliures s'ocupa d'entrenar un equip de futbol aleví i de la seva família, formada per la seva dona Precious i les seves dues filles.

Una nit, una de les ales de la refineria de Secunda és objecte d'un sabotatge. Nic Vos –coronel del Departament de Seguretat– i els seus homes interroguen diversos sospitosos entre els quals hi ha Patrick. Aquest es declara innocent, però, per evitar que surti a la llum una relació d'infidelitat ocorreguda en el passat i després de ser sotmès a tota classe de tortures psicològiques i físiques, accedeix a autoinculpar-se. Després d'aquest episodi traumàtic, Chamusso creu que el seu destí està lligat al Congrés Nacional Africà (CNA), un petit exèrcit revolucionari que segueix les directrius d'un home de raça blanca.

Crítica

Darrerament el director Phillip Noyce s'ha dedicat a explicar històries d'ampli interès humà, social i polític, sovint dures i dramàtiques, ambientades en diferents parts del món, com ara El americano impasible o Generación robada . En aquesta estela temàtica se situa el seu últim film, només que ara ens porta a la Sud-àfrica de l' apartheid per recrear la història real de Patrick Chamusso, un jove que va viure els horrors racials en els anys vuitanta. Amb la finalitat de posar fi al terrorisme que assola el país, el coronel de la policia antiterrorista Nic Vos captura Patrick i altres amics seus creient-los responsables de l'explosió d'una bomba col·locada en una planta industrial de la ciutat de Secunda. Patrick és innocent. No obstant això, pateix reclusió i tortures i, fins i tot, maltracten la seva dona per tal d'aconseguir una confessió. Convençut de la seva innocència, Vos el posa en llibertat. Però Patrick ja no pot oblidar el que ha patit injustament i és llavors quan s'allista a les milícies terroristes per alliberar Sud-àfrica de l'opressió bòer.  

Com es veu, es tracta d'una pel·lícula gens senzilla, on jutjar la bondat o maldat dels actes humans es revela certament complicat. Els anys de l' apartheid (1948-1991) i les tensions socials que van provocar no es poden explicar a la lleugera. El que és clar és que les situacions injustes es van donar arreu i els drets humans van brillar sovint per la seva absència. El film parla de la lluita legítima per la llibertat d'un país i els seus habitants (llavors, un 75% de negres per un 25% de blancs), i de la igualtat de totes les races. 

Phillip Noyce s'ha mesurat a l'hora de dibuixar les maldats, que n'hi ha, i s'agraeix l'ús de l'el·lipsi en certes escenes. Alhora, mostra que el camí cap a la llibertat mai passa per la venjança. Si hom venç l'odi, aconsegueix llavors ser realment lliure, diu la pel·lícula. El guió, no obstant això, peca de certa estructura plana, ja que el desenvolupament dels fets és previsible fins a cert punt, i a la història li manca intensitat, o potser algun gir que resulti diferent del que s'espera, més emotiu, més commovedor. Derek Luke, vist a Antwone Fisher i a l'estupenda Retrato de April , aconsegueix una actuació notable com el jove protagonista, i l'oscaritzat Tim Robbins compon un personatge amb arestes, difícil, i ho fa, com sempre, de manera convincent.

decine21.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: