HOLLYWOODLAND

Fitxa tècnica

Direcció: Allen Coulter
País: EUA 
Any: 2006 
Durada: 125 min 
Gènere: Drama, thriller 
Guió: Paul Bernbaum 
Producció: Glenn Williamson 
Música: Marcelo Zarvos
Fotografia: Jonathan Freeman 
Muntatge: Michael Berenbaum 
Disseny de producció: Leslie McDonald 
Vestuari: Julie Weiss 

Fitxa artística

Adrien Brody (Louis Simo),
Ben Affleck (George Reeves),
Diane Lane (Toni Mannix),
Bob Hoskins (Edgar Mannix),
Lois Smith (Helen Bessolo),
Robin Tunney (Leonore Lemmon) 

Sinopsi

La pel·lícula, inspirada en un cas real i tristament cèlebre de Hollywood, ens situa a l'any 1950, quan un detectiu privat (Adrien Brody), mentre investiga la desaparició de l'estrella de la sèrie televisiva Superman , George Reeves (Ben Affleck), descobreix inesperades connexions amb la seva pròpia vida que van fent el cas cada vegada més personal. La tòrrida relació que Reeves va tenir amb la dona (Diane Lane) d'un executiu d'un estudi (Bob Hoskins) pot ser la clau per descobrir la veritat.

Crítica

Hollywood ha estat, i continua sent, una mina inesgotable de relats de ficció, nascuts tant de la imaginació dels escriptors professionals com de les aventures reals de la gent que poblen els seus estudis. La pel·lícula que ens ocupa se suma a la ja llarga llista de films inspirats en fets realment esdevinguts en la meca del cinema. I cal dir que, almenys aquesta vegada, el guionista i el director de Hollywoodland semblen estar per sota de les autèntiques possibilitats dramàtiques i audiovisuals que els brindava la història mateixa que va tenir lloc fa ja gairebé cinquanta anys. 

El 16 de juny de 1959, George Reeves, el popular intèrpret de Superman en les sèries de la televisió, va aparèixer mort d'un sol tret al cap al dormitori del seu apartament. El que en un principi tenia tota la pinta d'un suïcidi, a poc a poc va anar derivant cap a la sospita d'haver estat un assassinat.  

La primera hipòtesi estaria recolzada per l'insuportable fracàs professional d'un actor condemnat per sempre a fer el mateix paper, o més ben dit, el mateix paperot. El mític superheroi de samarreta blava i pantalons vermells hauria posat fi a aquella promesa que va iniciar la seva carrera amb una petita participació en Allò que el vent s'endugué . Milions de nens americans –acompanyats o no pels seus pares – estaven entusiasmats amb l'”Home d'Acer”, però George Keefer Brewer –aquest era en realitat el nom de Reeves– vivia el seu personatge com una hipoteca mortal.

L'altra pista, la del suposat crim, la seguia sobretot la mare de George, Helen Bessolo, que mai no va creure que el seu fill s'hagués tret la vida i va contractar un detectiu privat, per cinquanta dòlars diaris, perquè investigués el possible assassinat. Aquest camí portava a culpar de la mort la tòrrida relació mantinguda per Reeves amb Toni Mannix, la dona d'un poderós productor de la Metro. En tot cas, la mort del primer intèrpret de Superman encara avui és un enigma sense resoldre. 

Aquesta breu presentació dels fets i dels supòsits no reflecteix, és clar, la relativa complexitat de la trama, ordida en una estructura que camina entre l'arriscada investigació de Louis Simó, vertader protagonista del film, un detectiu d'escassa ambició i gens brillantor professional, tan frustrat com la víctima que investiga, al qual dóna cos un més que eficaç Adrien Brody, i els successius retorns al passat amb el corresponent maneig de les alternatives històriques que van poder ocórrer, fins a arribar a l'ambigua – i inevitable– resolució final del cas.

Però, no es facin il·lusions per això d'assistir a un desenvolupament brillant del relat. Ans el contrari, es té la impressió que s'ha emprès el guió amb massa reserves, amb falta de força, sense córrer riscos, en definitiva, que resulta així un drama una mica descafeïnat embolicat en l'estil d'un trhiller sense personalitat. Bona part d'aquesta criticada mediocritat és deguda igualment a la timidesa creativa amb què el director Allen Coulter, realitzador de famoses sèries de televisió com ara Expediente X o Los Soprano , ha fet el seu primer pas cap a la pantalla gran des de la petita. Esperem que en el futur les noves mides no li vinguin tan amples.

Resta, això sí, salvant l'entreteniment en dosi suficient, aquest enrarit món del cinema, de les seves estrelles i dels seus negocis, tan efectiu i fascinant, en el qual la fama, els idil·lis, els diners, les implicacions inesperades, i fins i tot una certa delinqüència “glamurosa”, asseguren hores de complaguda visió a un espectador no gaire exigent que no es compliqui la vida buscant referències amb La dalia negra o El crepúsculo de los dioses

cineparaleer.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: