THE QUEEN (LA REINA)

Fitxa tècnica

Direcció: Stephen Frears
Països:
Regne Unit, França i Itàlia 
Any: 2006 
Duració: 97 min. 
Gènere: biografia, drama.
Guió: Peter Morgan 
Producció: Andy Harries, Christine Langan i Tracey Seaward 
Música: Alexandre Desplat
Fotografia:
Affonso Beato 
Muntatge: Lucia Zucchetti 
Disseny de producció: Alan MacDonald 
Vestuari: Consolata Boyle 

Fitxa artística

Helen Mirren (reina Isabel II)
Michael Sheen (Tony Blair)
James Cromwell (príncep Felipe)
Sylvia Syms (la reina mare)
Alex Jennings (príncep Carlos)
Helen McCrory (Cherie Blair)
Roger Allam (sir Robin Janvrin)
Tim McMullan (Stephen Lamport)

Sinopsi

Quan la notícia de la mort de la princesa Diana, indubtablement la dona més famosa del món, colpeja l'incrèdul i sorprès públic britànic, la reina Isabel II (Helen Mirren) es retira dins dels murs del castell de Balmoral amb la seva família, incapaç de comprendre la resposta del poble a la tragèdia. Per a Tony Blair (Michael Sheen), primer ministre acabat d'elegir, la necessitat del poble de consol i comprensió dels seus líders està clara. En desbordar-se les mostres d'emoció, el primer ministre ha de trobar la manera de tornar a connectar la monarca amb els seus súbdits...

Notes de producció

Un dels temes més importants de La reina és la tensió entre el vell món de la tradició i el protocol i el nou món de les emocions i la informalitat. Aquest contrast va influir en l'ambient general de tota la pel·lícula, des de la il·luminació i l'elecció de les càmeres fins al disseny de producció i el vestuari. L'encarregat de la il·luminació va ser Affonso Beato, el cinematògraf brasiler més conegut pels seus treballs amb Pedro Almodóvar, incloent-hi Todo sobre mi madre i Carne trémula . Les instruccions que va rebre de Stephen Frears van ser simples: "Stephen va decidir rodar les escenes de la família reial en 35 mm i les dels Blair en súper 16. És apropiat: el 35 mm és més compost, més estàtic i més grandiloqüent, mentre que el súper 16, carregant amb la càmera, té més energia i textura. Volíem un gran contrast entre aquests dos móns, un de tranquil, estàtic, i un altre de modern i frenètic." Un dels desafiaments per a Beat va ser el marc temporal de la pel·lícula. "La història transcorre durant una setmana però nosaltres vam rodar durant dos mesos, podia controlar els interiors però no l'exterior. Va ser difícil assegurar-me que tots els exteriors tenien un to conseqüent i m'hauria encantat tenir més dies de sol, però quan treballes a la Gran Bretanya això és sempre un problema." El contrast entre la rígida atmosfera de la família reial i l'encant relaxat dels Blair és encara més aparent en el disseny i les localitzacions de la pel·lícula. El dissenyador de producció, Alan McDonald –entre els treballs del qual figuren The jacket i Love is the devil i per a qui el seu treball és bo quan passa desapercebut–, va ser l'encarregat de recrear aquests dos móns.


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: