RATÓNPOLIS

Fitxa tècnica

Direcció: David Bowers i Sam Fell
Països:
EUA i Regne Unit 
Any: 2006 
Duració: 90 min. 
Gènere: animació, comèdia
Guió: Dick Clement, Ian La Frenais, Chris Lloyd, Joe Keenan i Will Dayes; basat en un argument de Sam Fell, Peter Lord, Dick Clement i Ian La Frenais 
Producció: Cecil Kramer, Peter Lord i David Sproxton 
Música: Harry Gregson-Williams
Fotografia:
Brad Blackbourn i Frank Passingham 
Muntatge: John Venzon 
Disseny de producció: David James 
Direcció artística: Pierre-Olivier Vincent i Scott Wills 

Doblatge original/espanyol

Hugh Jackman/Fele Martínez (Roddy)
Kate Winslet/María Esteve (Rita)
Ian McKellen/Javier Gurruchaga (gripau)
Jean Reno (granota)
Bill Nighy (Blanquito)
Shane Richie (Sid)
Andy Serkis (Pincho)
Kathy Burke (mare de Rita)
David Suchet (pare de Rita)
Miriam Margolyes (àvia de Rita)

Sinopsi

En aquesta comèdia que transcorre per sobre i per sota dels carrers londinencs, Roddy St. James és un ratolí domèstic convençut que té la vida solucionada. Quan una rata de claveguera anomenada Sid apareix per la pica de la cuina i decideix que allò és xauxa, a Roddy no li queda cap més remei que desfer-se de l'intrús atraient-lo cap al “remolí”. Però el pla de Roddy es torna contra ell i acaba desapareixent pel vàter cap al món subterrani. Descobreix una gran metròpoli i coneix Rita, que té una missió molt peculiar. Si Roddy vulgues tornar a casa, Rita i ell s'haurien d'escapar de les arpes del malvat gripau, que odia tots els rosegadors i que ha encarregat als seus dos desventurades “esbirrates”, Pincho i Blanquito, i al seu cosí francès, la temible granota, que congelin –literalment– els nostres dos herois.

Notes de producció

Després dels aclamats èxits de taquilla Chicken Run/Evasión en la granja i l'oscaritzada Wallace & Gromit: la maledicció de les verdures , DreamWorks Animation i Aardman Features s'uneixen de nou per produir Ratónpolis . En aquesta ocasió els dos estudis han anat encara més lluny en la seva col·laboració. Ratónpolis , concebuda en els estudis d'Aardman al Regne Unit, és la primera pel·lícula d'animació per ordinador de la productora britànica i ha estat produïda als estudis de DreamWorks a Glendale, Califòrnia. En paraules del director David Bowers, la pel·lícula té el millor dels dos estudis. “Hi ha l'encant i la sensibilitat d'Aardman, i la imaginació i la capacitat tecnològica de DreamWorks”, diu. “Aquesta pel·lícula no s'hauria realitzat sense la col·laboració d'ambdós estudis”. Quan Ratónpolis era encara en les primeres etapes, els productors es van adonar que, per diverses raons, la seva tercera col·laboració havia de basar-se completament en l'animació per ordinador. En primer lloc, és summament difícil imitar l'aigua en l'animació stop motion ; a més, necessitaven decorats molt grans per animar Roddy, Rita i la resta dels personatges de Ratónpolis . Segons el director Sam Fell, feia ja un temps que a Aardman estaven interessats a realitzar una pel·lícula d'animació per ordinador i Ratónpolis semblava el projecte idoni per fer el salt. “Volíem crear una ciutat, un món poblat per milers de petites rates passejant-se per canals en comptes de carrers”, explica Sam Fell. “És un món ple d'aigua, de criatures, amb molts decorats. Ens va semblar que l'animació per ordinador era la millor manera d'aconseguir el resultat que buscàvem.” David Bowers hi està d'acord: “L'àtic de Kensington, on comença la pel·lícula, havia de ser gairebé de grandària real. No hi havia espai a l'estudi per construir-lo. Tampoc hi havia prou plastilina al món per als nostres personatges.” “Al principi se'ns va ocórrer usar les dues tècniques alhora: la pel·lícula seria majoritàriament stop motion amb molt suport informàtic”, diu David Sproxton, cofundador d'Aardman. “Quan vam calcular la part d'animació per ordinador, els túnels, els decorats més grans, l'aigua, se'ns va ocórrer que faríem millor fent-ho tot en grafisme per ordinador.”


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: