TODOS LOS HOMBRES DEL REY

 

Fitxa tècnica

Direcció: Steven Zaillian
Països:
EUA i Alemanya 
Any: 2006 
Duració: 140 min 
Gènere: drama
Guió: Steven Zaillian; basat en la novel·la de Robert Penn Warren 
Producció: Mike Medavoy, Arnold W. Messer, Ken Lemberger i Steven Zaillian 
Música: James Horner
Fotografia:
Pawel Edelman 
Muntatge: Wayne Wahrman 
Disseny de producció: Patrizia von Brandenstein 
Vestuari: Marit Allen 

Fitxa artística

Sean Penn (Willie Stark),
Jude Law (Jack Burden),
Kate Winslet (Anne Stanton),
James Gandolfini (Tiny Duffy),
Mark Ruffalo (Adam Stanton),
Patricia Clarkson (Sadie Burke),
Anthony Hopkins (jutge Irwin)

Sinopsi

Basada en el llibre guanyador del premi Pulitzer de 1946, obra de Robert Warren, Todos los hombres del rey explica la història de l'ascens al poder d'un idealista en el món de la política de Louisiana, i de la corrupció que finalment el condueix fins a la seva perdició.

Notes de producció

Fer la versió cinematogràfica de Todos los hombres del rey , la novel·la guanyadora del premi Pulitzer de 1946 de Robert Warren, una versió que fos realment fidel al llibre, ha estat el somni de fa molt temps de James Carville. A pesar de la seva electritzant aparició en el documental nominat al premi de l'Acadèmia, The War Room –la història de la reeixida primera campanya a la presidència de Bill Clinton– Carville no és algú que s'associï normalment amb el negoci del cinema. És molt més conegut com un dels assessors i experts polítics més importants dels Estats Units, i com a presentador de “Crossfire” de la CNN. No obstant això, Carville ha aparegut de fet en dues pel·lícules – El escandalo de Larry Flynt de Milos Forman i Aquellas juergas universitarias de Todd Phillip– i ha coprotagonitzat al costat de la seva dona, Mary Matalin, la sèrie dramàtica d' HBO “K Street”. Durant anys, Carville s'ha creuat amb cineastes i quan es presentava l'ocasió (i fins i tot quan no es presentava, diu), era molt explícit sobre la passió que sentia per la novel·la de Penn Warren i com volia veure-la en cinema d'una manera autèntica. “La gent escoltava”, diu Carville, “i sempre em deien, ‘Aquest llibre mai ha estat tan important com ho és avui'. Però jo mai estava d'acord amb ells. Jo deia, 'És un clàssic tan bo que mai hi ha hagut un moment que no fos important'. No obstant això, les reaccions demostren com s'emociona la gent que el llegeix.” Quan estava fent un “cameo” en Aquellas juergas universitarias , va començar a parlar sobre la seva passió malaltissa per Todos los hombres del rey al director Todd Phillips i el seu soci Scott Budnick. “La reacció de Budnick va ser elèctrica. Va dir, ‘Tio, és una gran idea'”, segons Carville, “i bum, bum, bum... dos segons més tard estava parlant amb David Thwaites, executiu de Phoenix Pictures, i amb Mike Medavoy, director de Phoenix, el qual, de fet, conec des de la campanya presidencial de 1992.” Medavoy, que ha estat associat amb algunes de les produccions de Hol·lywood més distingides i reeixides de les últimes tres dècades, coneix la novel·la des de fa temps i el seu potencial per convertir-se en una gran pel·lícula. El que li va agradar a Medavoy, fins i tot més que la política, va ser la naturalesa humana de la història. “ Todos los hombres del rey utilitza la política com a marc", sosté. “Però realment és una història sobre la vida, una història sobre tots nosaltres. Tots podem corrompre'ns, tots podem estimar, tots podem odiar i trair –totes les coses que han dirigit als homes des del principi dels temps. El llibre tracta de la naturalesa humana, de persones imperfectes que no són ni bones ni dolentes però que cauen en algun moment, que comencen amb bones intencions però es veuen compromeses pel poder, amb resultats tràgics."

El productor executiu David Thwaites afegeix: “Els temes que es tracten a Todos los hombres del rey –com l'amor, la gelosia i la traïció– són universals. Hi ha quelcom atemporal en la pèrdua de l'amor, la traïció dels amics i el descobriment de qui ets.” Quan el productor Ken Lemberger es va afegir al projecte per primera vegada, explica, “vaig tornar a llegir el llibre i em vaig quedar entusiasmat per la seva aguda rellevància en un dels grans debats del nostre temps, o de tots els temps: què és el bé i què és el mal? Avui, estem envoltats de polítics i comentaristes socials que etiqueten diverses activitats i grups com 'bons' i 'dolents'. El gran treball de Penn Warren ens recorda que aquesta no és una distinció fàcil de fer, ni tan sols útil, que la majoria dels homes i de les institucions són una complexa barreja d'ambdues coses. La nostra urgència per etiquetar de forma convenient o còmoda no descriu el món tal com és. Va ser un poderós comentari sobre temes socials i polítics que ens va enfrontar en el seu moment.”


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: